Domov AKTUÁLNE > Šport

Bežec Miro Smetana si vychoval nasledovníka

Vášnivý amatérsky bežec, brával syna na rôzne preteky, niekedy ako diváka, inokedy ako bežca v jednotlivých žiackych kategóriách

Bežec Miro Smetana si vychoval nasledovníka

MEDZILABORCE. Beh nepochybne patrí k najoblúbenejším športom. V súčasnosti venujú sa mu deti, muži, ženy – starí, mladí. Rekreačný beh prospieva zdraviu a pomáha nám žiť dlhšie. Beh je tiež vynikajúcou aktivitou na zbavenie sa stresu, či napätia, pracovnej preťaženosti, či chronických bolestiach hlavy.

Rekreačnému behu sa venuje aj MIROSLAV SMETANA viac ako štyridsať rokov. V lete behá cestné a krosové behy a v zime sú to lyžiarske preteky. Bol účastníkom Vassovho behu vo Švédsku, Jizerskej päťdesiatky, či Bielej stopy. Sú to behy od 30 do 90 kilometrov. V poslednom období na preteky chodí Miroslav spolu so synom Marekom.

Šestnásťročný MAREK SMETANA, študent Gymnázia v Medzilaborciach začínal s behom ako sedemročný.

Otec Miroslav, vášnivý amatérsky bežec, brával syna na rôzne preteky, niekedy ako diváka, inokedy ako bežca v jednotlivých žiackych kategóriách. Jeho prvý diplom je z roku 2007 za I. miesto za beh v žiackej kategórii na humenskom Silvestrovskom behu, ktoré organizoval 1. AK Humenné. Štyri roky po sebe vyhral Humenský kros. Behal aj doma v Medzilaborciach, kde získal prvé a tretie miesto. Vavrín víťazstva mu patril aj v behoch v Klokočove, Kochanovciach, či Lackovciach. Veľmi sa teší na Medzinárodný maratón mieru v Košiciach, kde spolu s otcom, ktorý absolvoval už štyrikrát trať dlhú 4,2 km – mini maratón a otec hlavný beh.

Zúčastnil sa aj ďalších ,pretekov, kde dosiahol dobré umiestneniach. Skúšal aj bežky, ale mu to nejde a využíva ich iba rekreačne. Od októbra minulého roka je členom 1.AK Humenné a jeho trénerom je Mgr. Marek Lučka. S trénerom skúšajú trate dlhé 400 a 800 metrov. Za atletický klub Humenné bežal iba tri preteky, Boli to tri preteky a to Majstrovstvá Východoslovenského kraja, Majstrovstvá Slovenska dorastencov, ktoré boli v atletickej hale Elán v Bratislave a Silvestrovského behu v Humennom.

V tomto roku sa s otcom zúčastnil jedného preteku v Poľsku, kde v behu na 2 kilometre obsadil tretie miesto a v Kežmarku, kde boli dva behy a to šesť a šestnásť kilometrov so spoločným štartom. Kde si nevšimol odbočku na šesť kilometrov a pokračoval ďalej. Nakoniec sa vrátil a beh dokončil. Namiesto šesť kilometrov bežal takmer 10 km. Zaplatil nováčikovskú daň.

Pod odborným vedením trénera Mgr. Mareka Lučku majú naplánovaných niekoľko behov. Veríme, že Marek Smetana nesklame a bude pokračovať v otcových šľapajach. O bežcoch SMETANOVCOCH z Medzilaboriec ešte budeme počuť.




AUTOR : PA

FOTO : archív rodiny


Verzia pre tlač
14.04.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)