Domov AKTUÁLNE > Šport

Erik Hanc daruje to najcennejšie

Je to pekné gesto mladého človeka za šľachetnosť a humánnosť jemu, ale aj ostatným patrí srdečná vďaka

Erik Hanc daruje to najcennejšie

SNINA. V živote človeka sú chvíle, keď svojím pričinením, obetavosťou a tak trochu aj odvahou pomôže pri záchrane ľudských životov a to tým najdrahším – vlastnou krvou. Máloktorí z tých, ktorí darujú svoju krv pre iných, nad takými otázkami nerozmýšľajú. Berú to ako niečo samozrejme, skôr s myšlienkou na to, že aj oni, alebo ich najbližší môžu túto nenahraditeľnú pomoc potrebovať.

Darovanie krvi je skutočným "darom života“, ktorý zdravý človek môže poskytnúť chorým ľuďom a ľuďom po úrazoch. Darcovstvu krvi sa venuje aj 27-ročný ERIK HANC absolvent Technickej univerzity v Košiciach – odbor hospodárska informatika. Je odchovancom sninského futbalu, v súčasnosti hráč Stakčína, kde sa im darí. Ako hovorí, s darovaním začal na strednej škole spolu so spolužiakmi pri akcii "Študentská kvapka krvi“. Doteraz daroval krv 26-krát.

"V darovaní budem pokračovať ďalej, kým mi zdravotný stav dovolí. Poznám mnoho futbalistov, ktorí sú tiež darcami krvi. Tak napríklad stálymi darcami krvi sú Ľuboš Jankaj a Matúš Lojka z MFK Snina, v Belej nad Cirochou sú bratia Martin a Dominik Haburajovci, Dominik Brečka a ďalší z iných klubov.

Pre nás mladších darcov je Marek Lukáč, asistent trénera MFK Snina, ktorí sa blíži k 60 odberom.

Mám dobrého priateľa, ktorý daruje krvnú plazmu, ktorá sa používa na výrobu liekov, ktorými sa liečia chorí pacienti ako pri tetanuse, besnote, či žltačke a iných. Krvi nikdy nie je dosť, hlavne počas letnej sezóny, kde je množstvo tragických nehôd. Mojím krédom je, že ráno darujem krv a po obede ju môžem prijať ja. Darovaním krvi len potvrdzujem svoj dobrý zdravotný stav,“ dodal s úsmevom Erik.

Je to pekné gesto mladého človeka za šľachetnosť a humánnosť jemu, ale aj ostatným patrí srdečná vďaka.

AUTOR, FOTO : PA


Verzia pre tlač
05.09.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)