Domov AKTUÁLNE > Šport

Historický úspech sninského šachu – Reinter vybojoval bronz

O titul sa v priamych súbojoch medzi sebou popasovali štyri najvyššie umiestené družstvá

Historický úspech sninského šachu – Reinter vybojoval bronz

HUMENNÉ. Vyše stovky najlepších slovenských šachistov vrátane ich kolegov z ďalších 8 krajín Európy odohralo 2. – 4. marca finálové trojkolo šachovej ECo-C Extraligy v Modre. Súboj o víťaza najvyššej šachovej súťaže družstiev bol aj tento rok náročný a obsahoval mnohé napínavé momenty.

O titul sa v priamych súbojoch medzi sebou popasovali štyri najvyššie umiestené družstvá Slovan Bratislava, ŠK Dunajská Streda, ŠK Prakovce a Reinter Snina. Minuloročný vicemajster družstvo Reinter Snina zvládlo záver súťaže na výbornú a vďaka víťaznému hetriku vybojovalo pre Sninu BRONZ!

Zápasom piatkového deviateho kola bol priamy súboj o vedenie medzi Dunajskou Stredou a Slovanom, ktorý dopadol v prospech hráčov z juhu. Značná pozornosť divákov sa však sústredila aj na zápas dvoch tímov z východu Reinter Snina – Tj Slávia Košice. Košičania sa ako posledný tím tabuľky zmobilizovali a pokúšali sa o záchranu v súťaži, preto pricestovali v doteraz najsilnejšej zostave. Na nemenej silnú Sninu, ktorá bola na medailovom ťažení to však nestačilo.

Reinter si výhrou 5:3 udržal šance na zisk medailí a čakali ho zápasy s dvoma lídrami tabuľky. V sobotu nastúpili hráči Reinteru Snina zo štvrtého miesta proti vedúcemu družstvu a obhajcovi titulu z minulého roka Dunajskej Strede. Z tohto náročného súboja vyšla po mimoriadne napínavom priebehu víťazne Snina 4,5:3,5 a zbavila tak súpera vedenia.

V nedeľňajšom záverečnom kole sa Reinter stretol s vedúcim Slovanom. Zápas mal pomerne jednoznačný priebeh, motivovaní Sninčania jasne dominovali a deklasovali súpera 5,5:2,5.

Vybojovali si tak bronzové medaily a Slovanistov definitívne odsunuli až na 4.priečku. Dunajská Streda sa vďaka tesnej výhre nad Košicami radovala z obhajoby titulu keď o skóre predbehla strieborné Prakovce.

V drese Reinteru na prvej šachovnici exceloval počas celej súťaže český veľmajster David Navara, ktorý je aktuálne 21. hráč svetového rebríčka a najsilnejší hráč celého ročníka extraligy. David odohral v sninskom drese 7 partií a bez prehry s dvoma remízami so ziskom 6 bodov zo 7 možných sa stal najlepším hráčom na 1. šachovnici. Dlhoročná slovenská šachová jednotka GM J. Markoš (7,5/11) hrajúci za Reinter vybojoval prvé miesto na 3.

šachovnici. GM Martin Mrva (9/10) zas dosiahol prvenstvo na 4. šachovnici a stal sa štvrtým najlepším hráčom celej súťaže. Zdravé jadro tímu tvorili okrem nich aj sninský odchovanec IM P. Pčola (6,5/9) strieborný hráč na 6. šachovnici, GM V. Babula (3,5/8), FM T. Krak (3,5/10) hlavný tréner klubovej mládeže, IM T. Kriebel (5/7), Jaroslav Pčola (2,5/8), IM E.

Pinter (2,5/9) a R. Fiačan (2/3). Nezastupiteľnú úlohu však mali všetci hráči súpisky, ktorí s odhodlaním nastupovali na každý jeden zápas a pričinili sa tak o zisk drahocenného kovu.

„Naše výsledky a celý priebeh súťaže jasne dokazujú, že Reinter patrí medzi najlepšie slovenské kluby. Veríme, že aj budúci rok budeme úspešne reprezentovať mesto. Pre našu mládež je to dobrá motivácia a pekný príklad, že ak sa človek svedomito pripravuje a vloží do šachu svoje srdce, úspech sa zaručene dostaví“, zhodnotil zakladateľ Šachy Reinter Jaroslav Pčola.




AUTOR : Marianna Aľušíková, Šachy Reinter, n. o.
FOTO : Michal Vrba


 
Verzia pre tlač
18.03.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)