Domov AKTUÁLNE > Šport

Humenčania v svetovej konkurencii predviedli svoje letecko-modelárske majstrovstvo

Chlapci tvrdo trénovali, denne mali 8 - 10 štartov, k tomu jeden súťažný let a to po štyri dni za sebou

Humenčania v svetovej konkurencii predviedli svoje letecko-modelárske majstrovstvo

BÉKÉŠSKA ČABA. Svetový pohár a Majstrovstvá Európy leteckých modelárov v kategórii upútaných modelov sa v dňoch 4. - 12. augusta 2017 konali v maďarskej Békéscsabe.
 
Po štyroch rokoch sa zase na letisku v Békéšskej Čabe v Maďarsku počas horúčav dosahujúcich 40°- 41°stupňov uskutočnil Svetový pohár Karpátia, spojené dve súťaže leteckých modelárov v kategórii: F2B - akrobatické upútané modely a F2C - tímové upútané modely.
 
Po nástupe súťažiacich skoro z celej Európy - 25 krajín, sa začal tuhý boj o získanie prvenstva, nakoľko body z jednotlivých Svetových pohárov sa spočítavajú. Tu majú šancu aj slabší súťažiaci, ale iba ak majú dostatok financií na absolvovanie viacerých súťaží.
 
Slovenskí súťažiaci v kategórii F2B boli: Igor Burger obhajca minuloročného Svetového pohára, druhý Alexander Schrek, ďalej Ruisl Vojtech, Attila Csontos, Sýkorčin Svorad. Jakub Gašpar, Patrik Dolobáč a Ľubomír Sivák členovia LMK Humenné a posledný dvaja žiaci ZŠ Hrnčiarska. V tejto kategórii usporiadateľ limitoval štartujúcich na 33 súťažiacich. Igor Burger obhájil prvenstvo.
 
V nedeľu 6. 8. bol nástup súťažiacich, kde boli odovzdané ceny víťazom v uvedených kategóriách.
 
Slávnostným ceremoniálom, boli otvorené Majstrovstvá Európy upútaných modelov v určených kategóriách a to:
F2A - rýchlostné modely
F2B - akrobatické modely
F2C - tímové modely
F2D - combat - súboj.

Od 7.8. na štyroch štartoviskách nastal urputný boj o získanie titulu Majster Európy.
 
Náš tím v kategórii F2B - akrobaty, sa v poslednej chvíli zmenil, nakoľko Alexander Schrek z rodinných dôvodov musel zo súťaže odstúpiť a tak a vytvorilo družstvo v zložení: Igor Burger - obhájca titulu, Patrik Dolobáč a Ľubomír Sivák (žiaci ZŠ Hrnčiarska).

Zároveň však bojovali aj v kategórii juniorov spolu s Jakubom Gašparom - členovia LMK Humenné.

Od príchodu na letisko Békéšskej Čaby, chlapci tvrdo trénovali od ranných hodín, kedy vstávali o 5. hodine ráno a lietali až do 20.30 hod., kedy sa už začínalo stmievať. Denne mali 8 - 10 štartov, ako to umožnila vedľajšia tréningová plocha. K tomu jeden súťažný let a to po štyri dni.

V piatok 11.8. boli finálové lety troch juniorov a 15 -tich seniorov. Výsledková listina dokazuje, že naša mladá generácia nesklamala a už sa tešia na budúcoročné Majstrovstvá sveta do Francúzska.

V ostatných kategóriách sme nemali žiadnych zástupcov, nakoľko na Slovensku neexistuje areál, ktorý by spĺňal kritéria pre tieto modely.
 
Pre tímy je to betónová, resp. asfaltová plocha s elektronickým vyhodnocovaním priebehu súťaže - lietajú tri tímy na 100 kôl za čo najkratší čas, vo finále je to 200 kôl pri rýchlosti 180 - 200 km.
 
Ďalej sú to rýchlostné modely, kde je potrebné zabezpečiť samostatnú dráhu s pylónom, kde modely dosahujú rýchlosť cez 300 km/hod.

Poslednou kategóriou sú combaty - súboj dvoch súťažiacich o to kto je lepším pilotom a vrtuľou sa snaží o useknutie 3 m papierovej stužky priviazanej k modelu na 2 m niti. Počas jedného letu môže pilot použiť dva modely. Pri havárii musí však premiestniť na nový model stužku, pokiaľ táto nebola celkom ustrihnutá súperom.
 








Výsledky Svetového pohára Karpátia:

Kategória F2B AEROBATICS
1. Igor Burger
4.  Alexander Schrek
19. Attila Csontos
23. Vojtech Ruisl
24. Patrik Dolobáč
25. Ľubomír Sivák
29. Jakub Gašpar
30. Svorad Sykorčin

Výsledky Majstrovstiev Európy upútaných modelov:
Kategória F2B AEROBATICS
1. Igor Burger
32. Ľubomír Sivák
35. Patrik Dolobáč
41. Jakub Gašpar





AUTOR, FOTO : ARPÁD CSONTOS


Verzia pre tlač
16.08.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)