Domov AKTUÁLNE > Šport

Jubilant Marek Lukáč : K futbalu ma priviedol otec

Pri káve s našim redaktorom zaspomínal na svoj futbalový život

Jubilant Marek Lukáč : K futbalu ma priviedol otec

SNINA. MFK Snina je známy tým, že má silnú mládežnícku základňu, ktorá je zásobárňou pre družstvo dospelých. Vyrástli tu takí futbalisti ako Pavol Diňa, Janko Mucha, Dávid Škutka, František Hanc, Michal Krajník, Ondrej Duda, Marek Lukáč a mnoho ďalších, ktorí hrávajú po celom Slovensku, ba aj v zahraničí.

Minulý týždeň po tréningu dorastencov som s trénerom Marekom Lukáčom zašiel na kávu, ktorý mi v krátkosti porozprával o jeho futbalovom živote.

"K futbalu ma priviedol môj otec, ktorý v mladosti bol aktívnym futbalistom a hrával za Belú nad Cirochou. On má prihlásil do prípravky a mojim prvým trénerom bol Dušan Miško. V žiackych kategóriách má trénovali Marián Vasilko a nebohý Janko Marinič. V doraste som hrával pod taktovkou Jana Jela a Jaroslava Uchytila. Ako 15-ročný som už hrával za ligový dorast, ktorý v tom čase mal problémy s hráčskym kádrom. Hrali sme o záchranu, no nakoniec sme vypadli z ligy. Trénerom bol Štefan Gerzanič.

Po vypadnutí káder sa konsoliduje, trénerského kormidla sa ujali Jelo a Uchytil. O rok sme vyhrali II. ligu a postúpili do prvej ligy. Z Východného Slovenska prvú ligu hrali Prešov, Košice, Trebišov a Stropkov. O rok som bol preradení do seniorského mužstva spolu s Františkom Hancom, Rasťom Gábakom, Vladom Semancom, Petrom Miškom a so staršími hráčmi Petrom Štofíkom, Karľom, Kopáčom, Ferencom a ďalšími sme vytvorili výbornú partiu pod vedením trénera Rudolfa Taubera. Po roku pôsobenia u seniorov má oslovili funkcionári Michaloviec, či nemám záujem. Kluby sa dohodli na hosťovaní, no neskôr som prestúpil. Michalovce, ktoré hrali tretiu ligu a pokúšali sa o postup. Michalovčania má dali na polročné hosťovanie do Zalužíc, kde sa nám podarilo zachrániť IV. ligu.

Takmer po troch rokoch pôsobenia v Michalovciach odchádzam do Chemlonu Humenné, ktorý hral prvú ligu. Mojimi spoluhráčmi boli Buček, Dzurik, Bolt, hanc, Sivý, Sukenník, Sovič, Ljubarský, Tomovčík, Matti a ďalší.

Chemlon vyhral Slovenský pohár a hral Európsky pohár, kde ho vyradilo AEK Atény. V roku 1998 dostávam povolávací rozkaz na vojenčinu do Trenčína, kde som sedem mesiacov, no po dohode Chemlonu Humenné a Trenčína sa vracia naspäť do Humenného za výmenu Mattiho. Tu má trínuje Ondrej Danko a Michal Kopej. Po vypadnutí z prvej ligy dochádza k výmene trénerov a pod vedení Jaroslava Rybára a Janka Molku, obaja
odchovanci Tatran Prešov sa pokúšame o návrat do I. ligy. Mesiac som pôsobil aj v Košiciach, ale pre nevyrovnané financie sa vraciam späť do Humenného. V roku 2002 prestupujem do FC Koba Senec, ktorý je účastníkom II. ligy. So Sencom som vyhral Slovenský pohár, kde do finále sme sa prebojovali cez ligistov Trnavu, Inter Bratislava a Ružomberok a vo finále sme remízovali s Púchovom 1:1 a na pokutové kopy sme vyhrali 4:2. V tom roku sme vyhrali súper pohár so Žilinou.

V Európskej súťaži na Tehelnom poli v Bratislave sme prehrali s mužstvom Široki Brijec /Bosna a Hercegovina/ 1:2 a s ďalších bojoch sme boli vyradení. V Senci som pôsobil pätnásť mesiacov a trénovali má Zelenský, Molnár, Bogdanovský a Valovič. Tri mesiace som hosťoval FC Bač, kde trénerom bol laco Hudec a s mužstvom chcel postúpiť do II. ligy, no nepodarilo sa. Legionársky chlebík som okúsil vo IV. lige v Rakúsku v SVST. Margarethen. Po ročnom pôsobení v Rakúsku sa vraciam do Michalovie, kde má zlákal Jozef Škrlík a Vlado Rusnák. V tom čase Michalovce hrajú II. najvyššiu súťaž, kde návštevnosť divákov sa pohybovala medzi 2 000 až 3 000 divákov. Bola tam vynikajúca partia hráčov, ako Belan, Tomovčík, matti, M. Juhas, Šafranko, A. Devečka, Uhliar a ďalší. Po polroku v Michalovciach som si našiel prácu v štátnej správe a v roku 2005 sa vraciam do Sniny, kde som vyrastal. Vtedy trénerom bol Pavol Diňa. Neskôr spolu s Š. Pčolom, L. Bednárom sme vytvorili obávanú streleckú trojicu Sniny.

V jarnej časti v roku 2012 sa spolu s Františkom Hancom stávam druhým hrajúcim trénerom MFK Snina. Hneď v prvej sezóne vo IV. lige sme obsadili druhé miesto a postúpili sme do novovytvorenej III. ligy. Tam sme vytvorili rekord, kde náš brankár Peter Diňa neinkasoval 982 minút gól. V jednom roku sme mali štyroch hráčov v Jedenástke roka. Zároveň som trénoval aj starších žiakov Sniny.

V Snine som skončil svoju činnosť v roku 2016. Na jeseň toho istého roku som začal aktívne hrať za Slovan Belá nad Cirochou, kde som sa aj presťahoval s rodinou. Pre nelichotivé výsledky klubu bol odvolaný tréner a voľba padla na mňa. Postúpili sme do krajskej piatej ligy a v súčasnosti sme na peknom druhom mieste. Futbal v Belej nad Cirochou má veľkú podporu v Obecnom úrade. Po skončení súťažného ročníka 2018 – 2019 moje pôsobenie v Belej nad Cirochou končí, lebo som prijal ponuku od trénera Sniny Reného Kočana, aby som pracoval ako asistent. Stále sa s partiou Internacionálov zúčastňujem rôznych turnajov, najmä halových, kde stretávam množstvo priateľov z celého Slovenska, ale aj z Poľska, a Ukrajiny,“ konštatoval MAREK LUKÁČ, súčasný tréner Belej nad Cirochou.

Na záver ešte môžeme spomenúť, že Marek počas vysokoškolských štúdií reprezentoval Slovensko na Svetovej letnej univerziáde pod vedením trénera Františka Urvayho. Mareka Lukáča na trávnikoch nahradí syn Jakub, ktorý hrá za starší dorast, no objavuje sa aj mužstve dospelých Sniny.

V týchto dňoch Marek Lukáč oslávil 45 narodeniny a preto mu poprajme všetko najlepšie, pevné zdravie, rodinnú a pracovnú pohodu a dobré výsledky v jeho trénerskej práci. GRATULUJEME!







AUTOR : PA

FOTO : súkromný archív PA


Verzia pre tlač
09.06.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)