Domov AKTUÁLNE > Šport

Kristína SIVČOVÁ : Humenné bolo odrazovým mostíkom medzi najlepších

Mladá ambiciózna futbalistka dnes oblieka dres tímu Partizán Bardejov aj slovenskej reprezentácie

Kristína SIVČOVÁ : Humenné bolo odrazovým mostíkom medzi najlepších

HUMENNÉ. Ženský futbal má v Humennom tradíciu. Hrala sa tu ženská a žiacka liga, ktoré patrili medzi najlepšie na Slovensku. V Humennom s futbalom začínala aj 17-ročná KRISTÍNA SIVČOVÁ, v súčasnosti hráčka Partizána Bardejov, v súčasnosti je reprezentantkou Slovenska v kategórii U19. Spojil som sa s ňou, ktorá mi porozprávala o svojej futbalovej kariére.

KRISTÍNKA, AKÉ BOLI VAŠE FUTBALOVÉ ZAČIATKY VO VAŠEJ FUTBALOVEJ KARIÉRE?
Ešte ako žiačka  ZŠ Dargovských hrdinov v Humennom som školu reprezentovala na okresných a krajských kolách v rôznych kolektívnych športoch, ale aj v atletických súťažiach. Ako deväťročnú má otec prihlásil do ŠK Štich Humenné, kde ma postupne má Pavol Čečko, Dušan Baloga a Imrich Štefan. Príležitosť som dostávala za žiačky, juniorky, ba aj za ženy. V roku 2017 do klubu prišiel nový tréner Jozef Piškanin, ktorý nás motivoval k mnohým úspechom. Stali sme sa majsterkami MINI CHAMPIONS LIGY žiačok v Nemšovej, kde som bola vyhlásená za najlepšiu strelkyňu s deviatimi gólmi. Stali sme sa majsterkami I. ligy žiačok, skupina východ. Vo finále sme boli neúspešné. V tom istom roku sme zvíťazili na turnaji ORAVA CUP. Bol to úspešný rok 2017. Keďže ženský futbal v Humennom začal nejako stagnovať, mala som viacero ponúk zo ženských klubov Východného Slovenska, či to bol Tatran Prešov, Partizán Bardejov, ale aj Zemplín Michalovce. Bolo to ťažké rozhodnutie. No po dohode s rodičmi som dala prednosť Michalovciam a to aj z dôvodu cestovania, keďže som chcela urobiť čo najlepšie monitor a prijímacie skúšky na strednú školu. Prvé zápasy som odohrala za juniorky pod vedením trénerov Viktora Seňuša a Petra Bereščíka. Po dovŕšení 16 rokov som sa hneď dostala do základného kádra žien, kde má trénoval Radek Dolgoš. Hrala som na hrote útoku, no rada som pomáhala aj v defenzíve. V súťaží sa nám nedarilo, dávali sme málo gólov. Bojovali sme o udržanie v I. lige, no nakoniec sme prvú ligu opustili.

V ZEMPLÍNE MICHALOVCE SI SKONČILA. KAM VIEDLA TVOJA FUTBALOVÁ CESTA?
Od septembra som nastúpila na strednú školu. Študujem na Hotelovej akadémii Jána Andraščíka, odbor šport a výživa a zároveň som začala hrať futbal za Partizán Bardejov, ktorý v tom čase patril k najlepším na Slovensku. Pod vedením trénera Ľubomíra Čekana sme tvrdo trénovali a našim cieľom bolo obhájiť Slovenský pohár a prvenstvo v prvej lige žien. Tréner má zaradil do základného kádra a hrala som v útoku. S mužstvom som zažila úspechy, keď sme sa stali víťazkami Slovenského pohára žien. Vo finále sme porazili ŠK Slovan Bratislava 1:0. Aj v prvej lige žien sme bojovali o titul so ŠK Slovan Bratislava, s ktorým sme prehrali 2:0 a stali sme sa vicemajsterkami žien v súťažnom ročníku 2018/2019. Keďže som mohla hrať za juniorky, celý víkend bol na futbalových ihriskách. V juniorke pod vedením trénera Ľuboša Matysa sme z dvadsiatich zápasoch vyhrali devätnásť. Postúpili sme do finále do Liptovského Mikuláša, kde sme sa stretli so Spartakom Myjava. Hoci sme neprehrali víťazkami sa stala Myjava. V súťažnom ročníku 2018/2019 v juniorskej kategórii som bola druhou najlepšou strelkyňou tímu s 24 gólmi.



DLHODOBÉ DOBRÉ VÝSLEDKY ŤA ZARADILI DO SLOVENSKEJ REPREZENTÁCIE. AKO SA TI DARÍ?

Snom každého športovca je obliecť si reprezentačný dres. Moje začiatky v reprezentácii sú už v kategórii U15. Pod vedením trénera Branislava Petroviča som odohrala dva prípravné zápasy proti Rumunsku. V kategórii U17 som sa zúčastnila turnaja UEFA Development v Grécku a našimi súperkami boli Grécko, Rusko a Francúzsko, no ostali sme bez medaily. S trénerom Jozefom Jelšicom som sa zúčastnila tréningového kempu v Senci, ale aj na zraze v Slovinsku, kde sme odohrali dva prípravné zápasy. Bola som nominovaná na kvalifikáciu Elite v Poľsku, kde v skupine sme mali domáce Poľsko, Litvu, Škótsko. Cieľ bol jasný – postup do druhej fázy. To sa aj podarilo. Druhá fáza kvalifikácie Elite Round bola vo Švédsku, kde našimi súpermi boli Španielsko, Švédsko, Poľsko. Na tomto turnaji sme boli neúspešný. Za pochodu som sa dostala do U19. Zúčastnila som sa niekoľkých zrazov. Odohrala som prípravné zápasy s Bosnou a Hercegovinou. Veľmi pozitívne hodnotím prvé kolo Elite kvalifikácie v Macedónsku, kde sme sa stretli s Rumunskom, Francúzskom a Severným Macedónskom. Postúpili sme do druhého jarného kola z druhého miesta. Turnaj sa mal odohrať v Poľsku a okrem domácich v skupine sme mali mať ešte Belgicko a Maďarsko. No kvôli pandenickej kríze bol zrušený. Ešte pred koronavírusom vo februári sme stihli turnaj Mediterranean Pearl v Turecku, kde boli ešte mužstva Bieloruska, Severné Írsko a Maďarska. Turnaj sme vyhrali.

Počas reprezentácie som spoznala milé dievčatá – kamarátky, s ktorými udržiavam kontakt na sociálnych sieťach. Môžem spomenúť Zuzanu Lukáčovú, hráčku Viktórie Plzeň, Nikolu Šobáňovu, hráčku FC Nitra a ďalšie. Doteraz som spolu zaznamenala 76 gólov.

ČO BY SI NÁM POVEDALA NA ZÁVER?
V Bardejove som už dva roky. Prvý rok bol veľmi ťažký. Musela som si zvyknúť na nové hráčky, život na internáte, či školu. Toto obdobie je pre celý futbalový svet veľmi ťažké, hlavne čo sa týka psychickej stránky. Každý kto chce v niečom rásť, zlepšovať výsledkx, musí každé ráno vstať a tvrdo na nich pracovať. Po konzultácii s asistentom mládežníckej reprezentácie Petrom Januškom som si zostavila tréningový plán. Pracujem na jednotlivých mikrocykloch pozostávajúcich zo základných pohybových schopností, ako je vytrvalosť, sila, rýchlosť, koordinácia a nemôžem zabudnúť aj na techniku a prácu s loptou na futbalových ihriskách. Môj cieľ je patriť medzi tých najlepších.





AUTOR : PA, 
FOTO : archív K.S.



Verzia pre tlač
22.05.2020



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)