Domov AKTUÁLNE > Šport

ĽUBOMÍR KORDANIČ : Sninčan v službách ŠK Slovan Bratislava

O jeho futbalovej kariére a práci trénera mládeže

ĽUBOMÍR KORDANIČ : Sninčan v službách ŠK Slovan Bratislava

SNINA. Na hornom Zemplíne v klube MFK Snina vyrástlo niekoľko výborných futbalistov. Niektorí po skončení futbalovej kariéry presedlajú na trénerskú cestu, iní na funkcionárčenie, podnikanie a podobne. Jedným z nich je aj 32-ročný ĽUBOMÍR KORDANIČ, mládežnícky tréner ŠK Slovan Bratislava. O jeho futbalovej kariére a práci trénera mládeže som sa porozprával.

Pán Kordanič, aká bola vaša futbalová kariéra?
"Už ako malého chlapca má bavila hra s loptou. Rodičia má prihlásili do prípravky MFK Snina, kde mojim prvým trénerom bol Krajník. Navštevoval som športovú triedu zo zameraním na futbal na ZŠ Budovateľská Snina. V kategórii mladších a starších žiakov má štyri roky trénoval Ondrej Duda starší. Hrali sme I. žiacku ligu. Boli sme výborná partia a mojimi spoluhráčmi boli Dávid Škutka /I. liga Košice, Slávia Praha/, Pavol Kirńák, Peter Hišem, Tono Lojan a ďalší. Mladší a starší dorast v tomto čase hral II. dorasteneckú ligu. Mojimi trénermi boli pani Lazorík, Marinič a Uchytil. Posledný rok v kategórii staršieho dorastu som hosťoval v Trebišove a klub Slavoj hrával I. dorasteneckú ligu. Po roku som sa vrátil do materského klubu MFK k mužstvu seniorov. MFK Snina v tomto období hral III. ligu – východ, kde bol hrajúcim trénerom známy bývalý ligový strelec Pavol Diňa. Mojimi spoluhráčmi boli Pčolovci Štefan a Marián, Lukáčovci Marek a Jozef, Peter Diňa, Kajo Holota, Ondrej Keller a ďalší. Po roku u mužov odchádzam študovať Na Fakultu telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského v Bratislave - Trénerstvo futbalu. Počas vysokoškolského štúdia som prvé tri roky hrával v Bernolákove a Pezinku III. futbalovú ligu – západ,“ hovorí Kordanič. Konštatuje tiež, že do trénerských štruktúr v ŠK Slovan je ťažko sa dostať.

Aká bola vaša cesta a aké úspechy sa vám podarilo dosiahnuť?
"Ešte v dorasteneckých kategóriách som sa zaujímal o tréningy mládeže a preto som sa rozhodol študovať vysokú školu Fakultu telesnej výchovy a športu s diplomom Trénerstvo futbalu. Počas štúdií som sa dozvedel, že ŠK Slovan Bratislava hľadá mládežníckych trénerov. Skúsil som a bol som vybratý a začal som v najnižšej vekovej kategórii ako asistent trénera Ivana Hrličku, ktorý bol v mužstve ŠK Slovan Bratislava v roku 1969 víťazom PVP. Od pána Hrličku som sa veľa naučil. Prestal som hrávať III. ligu a venoval som sa trénerstvu. Ďalšiu sezónu som už dostal družstvo prípravky ako hlavný tréner. Po krátkom pôsobení pri prípravkách som dostal ponuku robiť asistenta trénera v kategórii U16, no a ďalšiu sezónu som bol asistentom U19. Po skúsenostiach v pozícii asistenta pri dorasteneckých kategóriách som sa posunul do role hlavného trénera. Stal som sa šéftrénerom žiakov a hlavným trénerom U15. Od začiatku prebiehajúcej sezóny 2019/2020 som hlavným trénerom U16, no asi tento ročník nedokončíme pre koronavírus. Aj keď v mládežníckom futbale je najdôležitejší rozvoj a progres mladých hráčov po techníckej, taktickej, kondičnej, či psxchickej stránke, samozrejme, že každého poteší víťazstvo, alebo zisk titulu. Je to taká malá odmena, či motivácia do ďalšej práce. S mládežníckymi družstvami som sa zúčastnil rôznych medzinárodných zápasov, či futbalových turnajoch. Dvakrát som bol majstrom Slovenska v kategórii U15 a to v sezónach 2015/2016, 2018/2019 a raz vicemajstrom Slovenska U15 v sezóne 2017/2018. V klube ŠK Slovan Bratislava máme veľa mladých šikovných futbalistov. Počas mojej krátkej trénerskej kariéry som mal možnosť trénovať množstvo nadaných a talentovaných chlapcov. Každoročne máme v mládežníckych reprezentáciách U15 až U21 množstvo chlapcov. Spomeniem, že som mal možnosť sa podieľať na ich ráste ako Dominik greif, ktorého som trénoval v kategórii U19, alebo Dávida Strelca, ktorého som mal v U15. V klube spolupracujem s trénermi, ktorých futbalová verejnosť pozná z futbalových ihrísk ako Martin Obšitník, Alexander Vencel starší, Karol Brezík, Szilard Németh, Jozef Valovič, či Boris Kikta. V službách ŠK Slovan Bratislava pracujú aj ďalší mládežnícky tréneri zo Sniny a to Ivan Minčič, dlhoročný hráč a kapitán Železiarni Podbrezova, ktorý v súčastnosti je asistentom U19 a Juraj Sabol, ktorý je asistentom trénera U13,“ hovorí ĽUBOMÍR.


Čo by ste mi povedali na záver?
Keďže trénujem syna nášho trénera áčka Jána Kozáka mladšieho, tak na tréningoch, ale aj na zápasoch sa objavia Kozákovci otec a dedo Ján Kozák starší, bývalý úspešný reprezentačný tréner Slovenska, od ktorého občas dostanem aj nejakú tu trénerskú radu. Som rád za šancu, že môžem v takom klube ako je ŠK Slovan Bratislava rozvíjať svoje trénerské schopnosti, venovať sa mladým talentovaným chlapcom a posúvať ich vo futbalovej kariére,“ konštatoval na záver ĽUBOMÍR KORDANIČ, šéftréner mládeže ŠK Slovan Bratislava.

Na ĽUBOMÍRA ešte prezradíme, že Slovenský futbalový zväz každoročne udeľuje v mládežníckom futbale ocenenia pre trénerov a nedávno na slávnostnom Galavečeri SFZ bol ĽUBOMÍR KORDANIČ vyhlásený za trénera v mládežníckej kategórii U15 za rok 2019. Je držiteľom trénerskej licencie – UEFA EURO A a  UEFA ELITE YOTH. Udržuje sa v kondícii – behá, bicykluje, cvičí, hráva volejbal a tenis s priateľmi, vzdeláva sa a rád pozerá futbalové prenosy.







AUTOR : PA 
FOTO : archív LK





Verzia pre tlač
21.04.2020



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)