Domov AKTUÁLNE > Šport

Lucia IHNATOVÁ : Futbal a dobrovoľné hasičstvo idú k sebe

Dobrovoľné hasičské zbory sú pravou rukou profesionálnych hasičov

Lucia IHNATOVÁ : Futbal a dobrovoľné hasičstvo idú k sebe

BELÁ NAD CIROCHOU. Dobrovoľné hasičské zbory sú pravou rukou profesionálnych hasičov. Pomáhajú pri živelných pohromách ako povodne, víchrice, lesné požiare a podobne. Veľmi dobrú činnosť vyvíja DHZ v Belej nad Cirochou, ktorý na budúci rok oslávi storočnicu. Tvorí ho mužská a ženská zložka. Dobrovoľní hasiči mužov a žien sa pravidelne zučastňujú Zemplínskej hasičskej super ligy. Jednou z členiek DHZ je aj prudárka LUCIA IHNATOVÁ, ktorá mi priblížila súťaž v rámci ZHSL.

Lucka, o tebe je známe, že si dobrá futbalistka. Ako si sa dostála k dobrovoľným hasičom?
Ešte, keď som hrala futbal za starších žiakov za Belú nad Cirochou v jarnej časti k nám ako tréner prišiel Matúš Haburaj, ktorý bol zároveň aj veliteľom DHZ. Pozval má na tréning ženského družstva, ktoré sa pripravovalo na ZHSL. Zapáčilo sa mi a som v družstve ako prudárka, ale vystriedala som aj iné posty.

Ženské družstvo DHZ v Zemplínskej hasičskej súper lige pôsobí tri roky. Aké umiestnenia ste získali a osobne ty?
Pred troma rokmi, keď sme vstupovali do súťaže vo štvrtom kole som bola ocenená ako najrýchlejšia prudárka. Ako družstvo sme mali našliapnuté na prvé miesto, no nakoniec sme skončili na druhom mieste. V minulom roku sme sa na súťaž začali pripravovať skôr. Kondičné tréningy boli tvrdé a náš cieš v súťaži bol jasný. Prvé miesto v kategórii žien. V tomto roku som okrem prudárky na ľavej strane, vyskúšala aj post strojníčky, post košikárky, ale aj post prudárky na pravej strane. V Bystrom som bola vyhodnotená ako najlepšia prudárka. Vo finále, ktoré bolo v Dlhom nad Cirochou som pre zranenie neštartovala, ale celkové prvenstvo patrilo nám – dievčatám z Belej nad Cirochou. Ako víťaz ZHSL sme sa zúčastnili finále Východoslovenskej hasičskej ligy v Spišskom Hrušove, kde sme obsadili piate miesto. Ako víťaz Zemplínskej súper ligy sme sa zúčastnili na neoficiálnych majstrovstvách Slovenska v požiarnom útoku v Púchove a skončili na 23. mieste. Tohto roku sme s tréningami začali neskôr a príčinou bol COVID 19. Od začiatku súťaže sme všetky ťahali za jeden koniec povrazu. Darilo sa nám aj mne. Vo štvrtom a piatom kole som bola vyhlásená ako najlepšia prudárka. Vo finále, ktoré sa konalo u susedov v Modrej nad Cirochou sme sa stali víťazkami Zemplínskej hasičskej súper ligy za rok 2020. Bola som ocenená za najrýchlejší ligový zostrel časom 17,74 sek.

Čo by si nám povedala na záver?
V druhej polovici septembra sa mala konať hasičská súťaž O CIROŠSKÝ POHÁR A O POHÁR STAROSTU OBCE BELÁ n/C., no pre COVID 19 sme ju museli zrušiť. Bolo prihlásených osem ženských a pätnásť mužských družstiev DHZ. Verím, že na budúci rok, keď náš DHZ bude oslavovať 100 rokov, naše ženské družstvo DHZ obháji prvenstvo aj po tretíkrát za sebou.



AUTOR : PA

FOTO : archív DHZ


Verzia pre tlač
04.11.2020



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)