Domov AKTUÁLNE > Šport

Márius BURDA : Jeho športovú kariéru prerušilo zranenie

Šport hlavne v detských a juniorských kategóriách má byť predovšetkým zábavou

Márius BURDA : Jeho športovú kariéru prerušilo zranenie

BELÁ NAD CIROCHOU. Na hornom Zemplíne sa okrem futbalu mladí ľudia venujú aj iným športom - plávaniu, zápaseniu, taekwondo, atletike, volejbalu... Jedným z nádejných športovcov bol aj MÁRIUS BURDA, rodák z obce Belá nad Cirochou, okres Snina, v súčasnosti kondičný tréner.

Spojil som sa s ním a porozprával som sa o jeho športovej kariére a súčasnej práci.

Akému športu ste sa venovali a aké výsledky ste dosiahli počas vašej športovej kariéry?
Takmer od svojich šiestich rokov som sa venoval tenisu. Moje tenisové začiatky boli v Humennom, kde som začínal u trénera Pavla Tokoša. Neskôr som pokračoval v tenisovej akadémii v Prešove a taktiež som dva roky trénoval v klube TK Dranam Košice. Dlhé roky každodennej tvrdej tenisovej a kondičnej prípravy sa pretavili aj do výsledkov, kde som sa pravidelne umiestňoval v TOP 10 SLOVENSKA. Medzi moje úspechy patrilo, že som sa stal niekoľkonásobným víťazom majstrovstiev Východoslovenského regiónu vo dvojhre a štvorhre v juniorských kategóriách a ako 17-ročný som vyhral aj mužskú kategóriu. Získal som dve strieborne a jednu bronzovú medailu na majstrovstvách Slovenska. V 17-tich rokoch som skončil s aktívnym športom pre zranenie zápästia.

Na šport ste nezanevreli a venujete sa trénerstvu. Ste kondičný tréner. Koho trénujete?
S trénerstvom som začal ako 17-ročný. Venoval som sa mu aj počas mojich vysokoškolských štúdií na Fakulte športu v Prešove. Svoje nadobudnuté vedomosti počas štúdia som prenášal na tréningový proces s mladými športovcami. Mal som šťastie na výborných profesorov a pedagógov na vysokej škole v Prešove. Ako tréner som sa nechcel špecifikovať iba na jednu oblasť – tréner tenisu, ale chcel som sa o športovcov starať komplexne. Začal som pre nich vytvárať kondičné programy, kompenzačné programy, dostatočná regenerácia. Intenzívne sa venujem i mentálnemu koučingu, kde svojim zverencom pomáham aj v psychickej a mentálnej príprave. Na túto tému som sa zúčastnil niekoľkých seminárov pod vedením Jána Muhlfeita a Miroslava Mackulína. Počas mojej trénerskej kariéry som trénoval mnoho úspešných športovcov. V súčasnosti sa venujem 38 mladým tenistom. Medzi najúspešnejších patrí Sebastián Minich, ktorý v minulom roku dosiahol vynikajúce výsledky medzi staršími žiakmi. Vyhral viacero celoslovenských turnajov vo dvojhre a vo štvorhre. Stal sa majstrom Slovenska družstiev, kde reprezentoval klub TK Slovan Bratislava. Na tomto turnaji zvíťazil v každom zápase a k víťazstvu Slovana dopomohol aj v rozhodujúcej finálovej štvorhre.

Pohybovú prípravu realizujem aj pre nášho úspešného juniorského motocrosára Adama Pavliska. Kondične pripravujem aj slovnského squashistu Tadeáša Kapka, ktorý sa snaží presadiť aj u seniorskej kategórii. Kondične pripravujem aj viacero futbalistov ako Maroša Harvilu, Samuela Šuľáka, Slovenského reprezentanta v kategórii U16, ale aj šikovného mladého futbalistu Simona Ninača.

Z hokejistov je to Stanislav Podolský a Juraj Jaško z hokejového klubu Michalovce. Treningy všetkých mojich zverencov sa skladajú z viacerých časti a tvoria ju kondičná a pohybová príprava, ktorú prispôsobujem každému pre potreby daného športu. Ďalšou časťou je silová príprava, ktorú moji zverenci absolvujú vo fittcenre PANDA. Poslednou a veľmi dôležitou súčasťou prípravy mojich športovcov je regenerácia, ktorú vykonávame cez statickýstrečing a s aktívnou regeneráciou mi pomáha Martin Moroz, ktorý sa stará o mojich športovcov v jeho rehabilitačnom centre GENESIS PROFI.

Čo by ste odkázali svojim zverencom?
Dúfam, že sa im bude naďalej dariť, ale hlavne chcem, aby mali radosť zo svojho športu, lebo netreba zabúdať, že šport hlavne v detských a juniorských kategóriách je hlavne o zábave, pozitívne ovplyvňuje formovanie osobnosti, zdravotný stav, preto som veľmi rad, keď trénujem deti, ktoré majú v prvom rade obrovskú radosť z toho čo robia a uvedomujú si, že športovanie im prináša i mnoho iných benefitov.







AUTOR : PA
FOTO : súkromný archív MB




Verzia pre tlač
11.05.2020



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)