Domov AKTUÁLNE > Šport

MODELÁROV POTRÁPILO V MÁJI APRÍLOVÉ POČASIE

Súťaž historických rádiom riadených modelov Kamenický historik v III. ročníku



Súťaž historických rádiom riadených modelov Kamenický historik v III. ročníku



V sobotu 10. Mája 2014 v Kamenici nad Cirochou sa stretla skupina modelárov na súťaži Kamenický historik. Už názov súťaže napovedá, že súťažné disciplíny boli venované historickým modelom. Tieto kategórie vo svete zastrešuje medzinárodná organizácia SAM (The Society of Antique Modelers) – klub priaznivcov historických modelov.



Modelári združujúci sa v kluboch SAM sa venujú stavbe a súťažnému a rekreačnému lietaniu s kópiami historických modelov, ktorých originály boli vytvorené do päťdesiatych rokov dvadsiateho storočia.



 

    

Súťaže sa zúčastnili modelári z Humenného, Medzilaboriec, Prešova, Bardejova, Banskej Bystrice, Košíc a Bajeroviec. Súťažilo sa v štyroch kategóriách, dve kategórie s elektrickým pohonom modelov, jedna kategória s pohonom modelu spaľovacím motorom a kategória vetroňov. Tieto súťaže sú tak pohodové, že sa zvyčajne nestanovujú súťažné kolá, ale určí sa len začiatok a koniec súťaže. Tak isto to bolo aj na letisku v Kamenici nad Cirochou. Riaditeľ súťaže Hubert Borodáč a športový komisár Michal Hricinda po dohode určili začiatok súťažného lietania od 9.45 a koniec súťaže na 16.00.



     


Počas tejto doby musia súťažiaci absolvovať tri až šesť súťažných letov (podľa kategórie). Z nalietaných časov sa najhorší let škrtá a výsledok určuje súčet bodov ostatných letov.







Počasie, ktoré sa ráno ukazovalo viac ako priaznivé postupne vytrápilo súťažiacich aj organizátorov súťaže. Postupne sa vystriedal dážď s polojasným a slnečným počasím a vietor od úplného bezvetria po silný nárazový vietor. Niektorí účastníci skonštatovali, že chýba už len krupobitie a sneh, aby prehliadka počasia bola kompletná.

Ale keďže modelári musia na súťaži rátať aj s takýmto počasím, nič neodradilo súťažiacich od podávania skutočne skvelých výkonov. Vďaka disciplinovanosti sa súťaž ukončila presne o štvrtej hodine poobede a nasledovalo sčítanie výsledkov a ich slávnostné vyhlásenie. Výsledky Vám prinášame tu :


 


ELOT:
1. Lukáč Zoltán, Košice
2. Lukáč Peter, Košice
3. Borodáč Hubert, LMK Humenné

Speed 400 Old Timer :
1. Lukáč Peter, Košice
2. Lukáč Zoltán, Košice
3. Hricinda Michal, LMK Humenné

1/2A Texaco :
1. Lukáč Peter, Košice
2. Lukáč Zoltán, Košice
3. Petrila Miroslav, MK Bardejov

OTVR :
1. Hricinda Michal, LMK Humenné
2. Peřina Ján, MK Prešov
3. Petrila Miroslav, MK Bardejov


 

 

Po ukončení súťaže nasledovalo ešte voľné a tréningové lietanie po piatej hodine sa modelári rozišli s pozvánkami na najbližšie stretnutia priaznivcov historických modelov.

Fotografie z podujatia a kompletné výsledkové listiny nájdete na stránke www.lmkhas.sk
.




 


Autor : Attila CSONTOS
Foto : Arpád CSONTOS
Verzia pre tlač
13.05.2014



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)