Domov AKTUÁLNE > Šport

Ondrej Blaško hovorí o svojom zápasníckom živote

V minulom roku na policajných majstrovstvách Slovenska vybojoval bronzovú medailu a tohto roku bol zlatý

Ondrej Blaško hovorí o svojom zápasníckom živote

SNINA. Zápasenie je individuálny šport, kde zápasníci – borci prekonávajú jeden druhého svalovou silou. Používajú veľké množstvo útočných a obranných chvatu.

Cieľom zápasníka je súpera položiť na v čo najkratšom čase. Sninské zápasenie v minulom roku oslávilo 60 rokov trvania. Za to obdobie sninské zápasenie vychovalo niekoľko úspešných zápasníkov – reprezentantov. Medzi nimi aj nebohého Ing. Janka Židzika, ktorý v roku 1992 založil nový zápasnícky klub Slávia Snina, ktorý vychováva mladých zápasníkov, ktorí dobre reprezentujú svoj klub a mesto Snina na domácich a zahraničných žinenkách.

V súčasnosti v klube je cez 40 aktívnych zápasníkov od priprávky, mladších a starších žiakov, kadetov, juniorov a seniorov.

Jedným z odchovancov ZK Slávia Snina je 30 ročný Ondrej Blaško. Pred niekoľkými dňami sme sa stretli v rekreačnej oblasti Sninské rybniky, pri známom ohnisku a v krátkosti mi porozprával o jeho zápasníckom živote.

"So zápasením som začal ako desaťročný v ZK Slávia Snina, kde svoje žinenky klub v tom čase rozkladal v telocvični na ZŠ Komenského. V tom čase som práve býval na tomto sídlisku. Mojimi trénermi boli Ing. Anton Andrejko a už nebohý Ing. Ján Židzik, na počesť ktorého klub organizuje Memoriál Jána Židzika mládeže s medzinárodnou účasťou. Nepatril som medzi najlepších zápasníkov, ale stále som vedel domov doniesť nejakú medailu. V roku 200č som začal študovať na športovom Gymnáziu v Košiciach a zároveň zápasiť za klub Lokomotíva Košice. Tu má trénovali skúsení tréneri ako Jedlička, Juhás, či Dančiak.

V roku 2008 ako junior na majstrovstvách Slovenska mužov som obsadil druhé miesto. V tomto roku ako družstvo seniorov Lokomotívy Košice sme získali titul majstra Slovenska. No dobré výsledky som dosiahol aj na žinenkách v Poľsku, Česku, Maďarsku, či Nemecku.

Po skončení strednej školy som odišiel pracovať do zahraničia a tri roky som si dal pauzu od zápasenia. Postupne som zistil, že zápasenie mi chýba a tak som sa vrátil na zápasnícke žinenky v klube, kde som začínal. V roku 2012 som vstúpil do radov polície. Spolu s ostatnými trénermi klubu som sa začal venovať výchove mladým zápasníkom. Tvrdý tréningový proces začal pomaly prinášať svoje ovocie. V roku 2014 som začal študovať v Bratislave a začal som trénovať v klube Dunajplavba Bratislava pod vedením trénerov pána Gerboca a Fernyáka, no stále zápasím za klub Slávia Snina.

Družstvo seniorov tvoria iba vlastní odchovanci a pracujú po celom Slovensku, no niektorí aj v zahraničí. V roku 2012 som sa zúčastnil majstrovstiev Európy policajtov v Prahe, kde vo váhe do 79 kilogramov som obsadil deviate miesto a v roku 2016 som bol opäť účastníkom ME policajtov v Bratislave v zápasení a obsadil som siedmu priečku. Môj klubový kolega Matúš Jún si vybojoval bronzovú medailu. V rokoch 201ť až 2018 som hosťoval v zápasníckom klube Bohemians Praha v Česku. Na vysokej škole som sa začal venovať aj bojovému športu grapplingu, ktorý pozostáva z pák a škrtení súpera. V minulom roku na policajných majstrovstvách Slovenska som vybojoval bronzovú medailu a tohto roku som bol zlatý. Okrem zápasenia rád si zahrám futbal, tenis, ale aj v obľube mám aj turistiku, dodal na záver Ondrej BLAŠKO, zápasník Slávie Snina.






AUTOR, FOTO : PA



Verzia pre tlač
28.08.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)