Domov AKTUÁLNE > Šport

OTVORILI CYKLOTRASU PO STOPÁCH ŠVEJKA

Švejk vlakom, my na bicykli



Otvorenie cyklotrasy „Švejka“



LABORECKÉ SEDLO - 9.mája sa stretli priaznivci cykloturistiky, členovia DO Fénix Snina (zo ZŠ Študentská a P.O. Hviezdoslava v Snine),  kde bolo o 10.00 slávnostné otvorenie 1.etapy medzinárodnej cyklotrasy R63 – č.5880 – zelenej farby – „Po stopách príhod dobrého vojaka Švejka“.


 
Stretnutie otvoril Mgr. Jozef Talarovič za DO Fénix Snina, ktorá sa dlhodobo venuje cykloturistike detí a mládeže v Snine. Potom nasledovali príhovory Mgr. Martina Janoška – výkonného riaditeľa Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska a Mgr. Vladimíra Grešnera – výkonného riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš. Spomenuté organizácie finančne prispeli k realizácii vyznačenia tejto cyklotrasy.
Pár slov povedali aj ukrajinskí partneri - z ľvovského cykloklubu „Veloruch“ Anatol Jeremčišin, hlavný organizátor „Švejkovej“ cyklotrasy a Jakiv Volkov, majster športu Ukrajiny v cyklistike z Krivého Rogu.

Ocenili záujem o pokračovanie značenia tejto cyklotrasy, ktorá je už vyznačená od Ľvova na Ukrajine cez Chyriv a Sanok v Poľsku po našu hranicu nad Palotou.
 


Po spoločnej fotografii pri cyklosmerovníku začalo cykloputovanie.
Najprv sa cyklisti zastavili pri cintoríne vojakov padlých v 1.svetovej vojne nad Palotou. Tam si pripomenuli 100. výročie začiatku 1.svetovej vojny a prítomným cyklistom a deťom priblížili históriu bojov v našom regióne. Potom to bol rýchly presun dole do Medzilaboriec. Tu nasledovala prehliadka Múzea Andyho Warhola. Po krátkom presune ďalej na juh bola zastávka na prehliadku Monastyra v Krásnom Brode. Odtiaľ už každý „šľapal“ do pedálov svojím tempom. O 14.00 sme sa stretli pri soche Švejka v Humennom na železničnej stanici. Po spoločnej fotografii sa účastníci rozlúčili s ukrajinskými cyklistami, ktorí po nocľahu v Humennom pokračovali v cykloputovaní ďalej do Maďarska.



 
"Podujatie sa nám vďaka peknému počasiu vydarilo, všetci absolvovali trasu bez úrazu
a predbežne sme sa dohodli, že sa o rok zase stretneme
na podobnom spoločnom cezhraničnom cykloputovaní."
zhodnotili organizátori podujatia.







Autor + foto : Mgr. Talarovič Jozef
Verzia pre tlač
17.05.2014



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)