Domov AKTUÁLNE > Šport

OZ Humenský gaštan popularizuje petang, chce postaviť ihrisko

Víťazom 2. ročníka Humenskej petangovej ligy je družstvo VG so 7 víťazstvami, 5 prehrami a skóre 98:102

OZ Humenský gaštan popularizuje petang, chce postaviť ihrisko

HUMENNÉ. V sobotu 9. septembra bola počas akcie Rozlúčka s letom vyhodnotená Humenská petangová liga, ktorú finančne podporilo aj mesto Humenné.

V čase od mája do septembra 2017 sa uskutočnil jej 2. ročník, ktorej organizátorom bolo občianske združenie Humenský gaštan. Súťaže sa zúčastnili 4 družstvá – Humenský gaštan (HG), Asociácia priateľov Francúzska (APF), Únia žien Slovenska (ÚŽS) a Výber Gaštanky (VG). Hralo sa systémom každý s každým v 4 kolách a spolu bolo odohraných 24 súťažných zápasov. 

Víťazom sa stalo družstvo VG so 7 víťazstvami, 5 prehrami a skóre 98:102. 

Na druhom mieste skončila APF (6/6, 115:108), na treťom mieste HG (6/6, 103:91) a na štvrtom ÚŽS (5/7, 95:110). 

Súťažiaci boli odmenení vecnými cenami a víťaz aj putovným pohárom.

Petang je populárna francúzska hra, ktorá sa hrá s kovovými guľami, ktoré musia hráči striedavo hádzať čo najbližšie k „prasiatku“ – menšej, zväčša drevenej guľôčke. 

Po „vyhádzaní sa“, teda po umiestnení všetkých gúľ každého hráča, sa pripisujú body, a to tak, že hráčovi, ktorý hádzal najpresnejšie, sa za každú guľu bližšiu ako súperovu udelí po jednom bode.

Prasiatko sa umiestňuje na začiatku hry hodom do vzdialenosti 6 až 9 metrov (hádžuceho hráča určí žreb). Následne hráči hodia po jednej guli a pokračujú podľa toho, ktorý hráč hodil horšie, ten začína v ďalšom kole. Hod pritom musí byť z miesta, hráč nesmie vykročiť z kruhu. Potom už záleží na taktike, či sa uprednostní presnejšie umiestňovanie, alebo vyrážanie súperových gúľ.

Akcia prispela k propagácii petangu a súťažilo sa v prírode na oddychovej zóne pri Gaštanovej ulici. Sprievodnými akciami boli aj nesúťažné zápasy ďalších záujemcov o petang, dospelých i detí. Účastníci sa vzájomne spoznali, rozprávali sa o spoločných záujmoch, vzájomne sa pohostili a príjemne sa zabavili. Nakoniec sa dohodli, že v budúcom roku vybudujú profesionálne petangové ihrisko (prvé v Humennom), pretože záujem o hru je značný.

AUTOR, FOTO : Andrej Grec, koordinátor HPL

 
Verzia pre tlač
19.09.2017



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)