Domov AKTUÁLNE > Šport

Pavol Diňa jubiluje, oslavuje 55-ťku

Za mužov Sniny odohral iba tri zápasy. V roku 1981 prestúpil do Chemlonu Humenné, kde odohral dve sezóny

Pavol Diňa jubiluje, oslavuje 55-ťku

SNINA. Pod Vihorlatom v meste Snina, keď sa spomenie meno DIŇA, mnohým sa vyjaví futbalová rodina.

Pavol Diňa starší, výborný brankár Sniny a Belej nad Cirochou sa tešil z piatich synov a jednej dcéry.

Vždy chcel, aby so synov boli výborní futbalisti. To sa mu aj podarilo a tak Marián a Peter boli skvelí brankári a Paľo s Dušanom hrali v poli, v útoku a obrane. Iba najmladší Martin nemal vzťah k futbalu na ihrisku.

Najďalej to dotiahol Pavol. Nedávno sme sa stretli v rekreačnej oblasti Sninské rybníky a pohovorili sme si o futbalovom živote.

Ako povedal,  s futbalom začínal ako desaťročný. K futbalu ho priviedol otec ako aktívny hráč. Prvými trénermi v žiackych kategóriách boli pán Vaľko a Urda. Už od začiatku mu tréneri verili, že bude dobrým strelcom. Dobrú školu dostal od trénerov Potomu a Gerzaniča v doraste. Počas pôsobenia v dorasteneckej lige Sninčania obsadili štvrté miesto a spolu s Petrom Bartošom z Interu Bratislava strelili po 19 gólov a tým získali pohár Jozefa Adamca.

Za mužov Sniny odohral iba tri zápasy. V roku 1981 prestúpil do Chemlonu Humenné, kde odohral dve sezóny.

"Bola tam výborná partia hráčov počnúc brankárom Dzurovom, ďalej Paľo Roman, nebohý Janko Petrovaj, Janko Matta, Palko Mycio, nebohý Janko Murinčak, Michal Kováč a ďalší. Dobrú spomienku s Chemlonom má na semifinále Slovenského pohára, kde na ihrisku Slovana sme prehrali so Slovanom Bratislava 1:0 a doma pred plným hľadiskom sme remizovali 0:0. V Humennom ho trénovali pán Šimončič, Langer a Čopák," spomína Pavol.

Po dvoch rokoch odchádza na vojenčinu do Dukly Banská Bystrica, kde pôsobí až do roku 1990. Tu stretol východniarov Sivého a Valkučaka. Začiatky boli ťažké, ale pomocnú ruku mu podali starší hráči ako Oboril, Kocian, Nemec. Boli tam skvelí futbalisti ako bratia Kulovci, Mentel, Babin, Lackovič a iní. Trénoval ho Jožko Adamec.

Prvú ligovú šancu dostal proti Spartaku Trnava, kde Paľo strelil dva góly. Keďže Dukla bol vojenský klub, každý rok do kádra pribudli noví futbalisti na základnú vojenskú službu a tým sa káder obmieňal. Výborne si rozumel so Stanom Balážom, Gabom Borošom, Mariánom Takáčom a ďalšími. Na Banskú Bystricu má veľmi dobré spomienky. Strelil tu 69 gólov a hral Pohár UEFA. V roku 1987 Získal Zlatú kopačku za najkrajší gól mesiaca, ktorý strelil brankárovi Švengrovi z Bohemians Praha.

Jeho kroky z Dukly v roku 1994 viedli do Dunajskej Stredy, kde pôsobil štyri roky. Bolo to vyvrcholenie jeho futbalovej kariéry. Na Maďaroch, ako ľudovo hovorí Paľo, ho trénovali skvelí tréneri a to Juraj Sýkora, pán Hrivňak, Dušan Radolský a nakoniec pán Škorpil.

"Boli to skveli tréneri, ktorí veľa dali mužstvu aj mne. V Dunajskej Strede strelil stý gól a to Chemlonu Humenné dve minúty pred koncom zápasu. Aj tu štartoval v pohári UEFA. Bol dvakrát v Jedenástke roka, kde boli takí hráči ako Vencel, Titel, Timko, Kinder, Glonek, Simon a ďalší."

V roku 1994 sa stal kráľom ligových strelcov s počtom 19 gólov. Veľmi sa potešil, keď ho reprezentačný tréner Juraj Vengloš pozval na turnaj do Spojených arabských emirátov, kde odohral dva zápasy a tretí zápas za Slovensko odohral v Moskve.

Ďalej odohral sedem neoficiálnych zápasov v Čine a Malajzii. Viac ho to ťahalo na Východ a na dva roky strávil v 1. FC Košice a to v rokoch 1994 – 1996. Aj tu boli vynikajúci hráči. V prvom roku pôsobenia v Košiciach s pätnástimi gólmi sa stal najlepším strelcom.



Príchodom trénera Dušana Radolského odchádza na ročné hosťovania do Lokomotívy Košice. Treba spomenúť, že Paľo Diňa odohral 382 ligových zápasov a strelil 131 ligových gólov.

Viac ho to ťahá bližšie do Sniny a v rokoch 1996/1997 sa vracia do Chemlonu Humenné, kde začínal s vrcholovým futbalom, kde odohral aj zápas PVP s AEK Atény, kde v domácom zápase pred rekordnou návštevou už v prvej minúte strelil gól. Nakoniec Humenné prehralo 1:2. Z Humenného odchádza do susedných Michaloviec, kde hra III. ligu.

Aj tu sa stal so 17 gólmi najlepším strelcom III. ligy. Michalovciam pomohol vybojovať II. ligu. Ako 36-ročný prestupuje do OFK Agrifop Stakčín v roku 1999, kde pôsobí ako hráč, no neskôr ako hrajúci tréner. V roku 2005 sa vracia do Sniny, kde s futbalom začínal ako hrajúci tréner. Svoje skúsenosti odovzdal mužstvu a s chlapcami vybojoval postup do III. ligy a vyhral Regionálny Slovenský pohár. Pred štyrmi rokmi Pavol získal ocenenie od Únie ligových klubov.

V klube ligových kanonierov patrí desiata priečka so 131 gólmi, ktoré nastrieľal v piatich kluboch. Hráva za starých pánov na rôznych turnajoch, či benefičných zápasoch pri rôznych príležitostiach, kde jednotlivé zápasy majú svoje čaro.

V súčasnosti je hospodárom MFK Snina, kde sa stará o trávnaté futbalové ihrisko – polieva, kosí, valcuje, lajnuje, perie dresy pre desať žiackych a mládežníckych a jedno mužstvo dospelých. Od septembra minulého roka mu pribudlo aj ihrisko s umelou trávou. Zároveň je trénerom mladšieho dorastu. Jeho cieľom je vychovať kvalitných mladých futbalistov pre mužstvo dospelých Sniny, ale aj iné mužstva vyšších súťaží. Zároveň je druhým trénerom mužstva dospelých MFK, ktorý hráva III. ligu riadenú Východoslovenským futbalovým zväzom.

V týchto dňoch PAVOL DIŇA oslavuje päťdesiatpäť rokov svojho života. A čo popriať k jeho 55- tke? Nech ti každý deň prinesie šťastie, radosť, zdravie a dobrú náladu, ktorú s toľkou samozrejmosťou rozdávaš. Nech sa ti darí pri výchove mladých futbalistov. To ti želajú funkcionári, futbalisti MFK Snina, kamaráti, priatelia a rodina.



AUTOR, FOTO : PAVEL ANDRAŠČÍK



Verzia pre tlač
07.07.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)