Domov AKTUÁLNE > Šport

Pavol Greško sa dal na rozhodcovskú cestu

Dnes je futbal stávaný na rýchlosti a kondičnej príprave futbalistov a tak aj rozhodca musí byť fyzicky pripravený

Pavol Greško sa dal na rozhodcovskú cestu

UDAVSKÉ. Každý šport sa riadi pravidlami, nad ktorými držia pevnú ruku rozhodcovia. Aj futbal má svoje pravidla a aby futbalisti ich dodržiavali dozerajú futbalový rozhodcovia. Jedným z nich je aj Pavol GREŠKO z Udavského. Keďže futbal má rád, dal sa na rozhodcovskú kariéru.

Minulý týždeň pri našom stretnutí som mu položil niekoľko otázok, na ktoré mi ochotne odpovedal.

Aké boli tvoje prvé futbalové kroky a pod taktovkou ktorých trénerov si hrával?
S futbalom som začínal vo veku deväť rokov v rodnej obci Udavské, kde som až na krátke hosťovanie v Kochanovciach, futbalovú kariéru som odohral v rodnom Udavskom. Dobré spomienky mám na dorastenecký vek, kde pod vedením trénera Komjatyho bola tu dobrá partia. Od 16-tich rokov som využival možnosť striedavého štartu. V tom čase sa družstvu seniorov nedarilo a po jesennej časti sme boli v pásme zostupu. Dobrá zimná príprava pod vedením nebohého Pavla Romana sa nám podarilo zachrániť. O rok sme hrali finále oblastného pohára, kde sme prehrali na pokutoví kopy. Bola to moja posledná futbalová sezóna.

Čo ťa viedlo k tomu stať sa futbalovým rozhodcom?
Pretože futbal mám rád a vďaka zraneniu v roku 2010 som sa rozhodol stať rozhodcom.. ďalším momentom bolo aj to, že u nás v obcí boli ďalší dvaja rozhodcovia. Musím povedať, že dnes som za svoje rozhodnutie nesmierne vďačný.

Ako vyzerá príprava na stretnutie?
Prípravu by som rozdelil do troch kategórií a to na dlhodobú prípravu, kde patrí teoretická príprava a to znalosť pravidiel futbalu, súťažného poriadku a rozpisu súťaže. Druhým bodom dlhodobej prípravy rozhodcu je kondičná príprava. Dnes je futbal stávaný na rýchlosti a kondičnej príprave futbalistov a tak aj rozhodca musí byť fyzicky pripravený. A posledným z bodov dlhodobej prípravy je psychycká odolnosť voči tlakom okolia na rozhodcov, hráčov, funkcionárov, divákov, médiám a podobne. Vrcholom prípravy rozhodcu na stretnutie je samotný deň stretnutia. Táto príprava začína zvyčajne 60 až 90 minút pred stretnutím a kaýdý si ju riadi podľa svojich zaužívaných zvyklostí.

V tejto fáze sa rozhodca zúčastní predzápasovej porady so zástupcami oboch klubov a usporiadateľskej služby, vytvorí zápis so stretnutia , absolvuje spoločnú rozcvičku s asistentami a dohodne sa s nimi na spolupráci počas stretnutia.

Pamätáš si svoje prvé stretnutie? Ako sa následne vyvíja tvoja rozhodcovská kariéra?
Tak sa na to zabudnúť nedá. Môj prvý zápas som pískal žiakom v Kamenici nad Cirochou. V tom čase mi veľa pohyb a pozičné postavenie na hracej ploche veľa nevravelo a tak som bol tam, kde lopta. Prvý zápas medzi seniormi som absolvoval hneď na druhý deň v obci Rovné., ako postranný rozhodca. Postupne som sa pravidelne objavoval ako postraný rozhodca, kde som zbieral skúsenosti od starších kolegov. V nasledujúcej sezóne som bol delegovaný ako hlavný. Po tejto sezóne som absolvoval svoje prvé fyzické previerky na tartanovej dráhe v Košiciach, po ktorých má KR VsFZ zaradila do novovznikajúcej sa skupiny TALENT, vďaka ktorej moje výkony boli viac sledované, absolvoval som viac seminárov a fyzických previerok. Aj v´daka tejto skupine po roku rozhodovania v V. lige, som postúpil do IV. ligy, kde som pískal tiež jednu sezónu. V máji v roku 2012 som odpískal prvýkrát regionálny zápas medzi Spišské Podhradie – Svidník. O 4 roky neskôr v júni 2016 som ako člen skupiny ŠANCA absolvoval svoje prvé stretnutie v Slovenských súťažiach v pozícii náhradného rozhodcu v stretnuti medzi Spišskou Novou Vsou a Rimavskou Sobotou. Rozhodcom tohto stretnutia bol Ivan Kozák. Od súťažného ročníka 2019/2020 pôsobím už ako aj hlavný rozhodca v II. lige.

Bol si už niekedy Inzultovaný?
Žiaľ áno. Ale zrejme každý rozhodca si tým musí prejsť. Stalo sa to v najničšej oblastnej súťaží, kde som v poslednej minúte zápasu neuznal neregulárny gól. Po tomto momente ku mne pribehol hráč domáceho celku a sotil do mňa.

Koľko si udelil červených karie?
Na túto otázku neviem presne odpovedať. Bolo ich takmer okolo sto. Pamätam si, že v jednom zápase som udelil tri červené karty a niekoľko žltých.

Venuješ sa popri rozhodovaní aj iným činnostiam spojených s futbalom?
Popri rozhodovaniu mám aj bežnú prácu. Voľné chvíle relaxujem s piateľmi a pôsobím v KR ObFZ Humenné, kde sa zaoberám prípravou seminárov, prednášok pre budúcich mladých rozhodcov.

Bol si za svoju prácu aj nejako ocenený?
Najväčším ocenením pre každého rozhodcu je po´dakovanie a uznanie všetkých zainteresovaných ľudí za dobe a objektívne odvedený výkon. V roku 2014 v ankete o najlepšieho rozhodcu VsFZ, kde som obsadil tretie miesto za rozhodcami Jožkom Kakaščíkom a Patrikom Kmecom.

Ukončil si už niekedy stretnutie pre zlé poveretnostné podmienky?
Áno, prednedávnom v prvom kole Slovenského pohára SLOVNAFT CUP v Ptičom, kde v 58. minúte som prerušil zápas z dôvodu poveternostných podmienok. Našťastie po krátkom čase búrka ustála, viditeľnosť sa zvýšila, hracia plocha nebola podmočená, tak sa zápas dohral.

Máš na konte aj nejaké medzinárodné zápasy?
Oficiálne medzinárodné stretnutia dospelých nemám. Pred nedávnom som bol pozvaný rozhodovať prestížny mládežnícky turnaj Michalovce cup, kde som pískal úvodný zápas medzi Legiou Varšava a Dunajskou Stredou a zápas o piate miesto medzi Michalovcami a Dunajskou Stredou.

Mladému rozhodcovi Pavlovi Greškovi poprajme veľa úspechov pri rozhodovaní futbalových zápasov.








AUTOR, FOTO : PA



Verzia pre tlač
21.08.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)