Domov AKTUÁLNE > Šport

Posledný zo šampionátov v Bratislave pre atlétov 1. Atletického klubu Humenné je za nami

Z majstrovstiev Slovenska sme tento rok doniesli deväť medailí a mohlo ich byť ešte viac

Posledný zo šampionátov v Bratislave pre atlétov 1. Atletického klubu Humenné je za nami

HUMENNÉ. Staršie žiačky sa predstavili v sobotu 3.marca. V behu na 2000 m si Tamara Ivančová postrážila pretekárky a v osobnom rekorde 7:09,43 si dobehla na druhom mieste.

Na Tamaru sme zvyknutí, že prináša medaile zo slovenských šampionátov. Skôr by sme boli prekvapení, že žiadnu nedoniesla.

Druhá do bojov zasiahla Ivana Švigárová v behu na 800m. Stúpajúca forma nasvedčovala, že aj z motyky vystrelí. Po prvom kole to vyzeralo veľmi dobre. Ivana si držala tretie miesto až do cieľovej šachovnice. Na čiare ju predbehla pretekárka z Nových Zámkoch o jednu stotinu, to sa tak často nestáva. Sklamanie a prehra nás mrzela, hlavne že prišla o medailu o par centimetrov. Čo sa stalo, nestalo, že medailu nakoniec získala? Pretekárka počas štartu a behu v dráhach vyšliapla a bežala po čiare, čo rozhodcovia posúdili, že si pomohla a získala výhodu. Jej druhé miesto bolo anulované a tým pádom sa Ivana posunula na tretie miesto. Tá jedna stotina ju mohla posunúť aj na druhé miesto. No radosť z prvej medaily bola väčšia ako slabší záver vo finiši.

Juniorka sa niesla podobne ako žiacky šampionát v počte medailí. V nedeľu sa prvý postavil na štart v behu na 60 m Tomáš Matuščák a v rozbehu zvíťazil časom 7,19 s. Po rozbehu sa čakala Tomášova druhá zlatá medaila, no nestalo sa tak. Ozvali sa slabiny a cieľ bol v nedohľadne. Po štarte musel vypustiť a do cieľa dobehol sklamaný.

Ďalší sa do bojov v šesťdesiatke zapojil Jakub Kuľha. V tretom behu si zabehol osobné maximum a skončil na druhom mieste časom 7,23 s a zabezpečil si finálový beh. Jakub osobné maximum posunul ešte na 7,22 s a celkové piate miesto bolo pre Jakuba veľké prekvapenie. Tam sa pohyboval už dlhší čas a správne preteky a načasovanie formy Jakubovi vyšli.
Patrik Megela nastúpil vo svojej silnej disciplíne v skoku do diaľky. V prvom pokuse skočil osobný rekord 683 cm. Trojhodinové preteky nepridali na zlepšovaní sa Patrika v skokoch. Niektoré pokusy boli za sedem metrov. Musíme si počkať na kvalitnejšie preteky, no na Slovensku sa ich asi nedočkáme. Počas súťaže juniorov prebiehali aj veteráni a tak súťaž juniorov stratila zmysel. Ďalší za Patrikom mal rozdiel vo výkonnosti sedemdesiat centimetrov. 

Jakub Benda sa pretekov nemohol pre chorobu zúčastniť, bol to jeden zo súperov ktorý mohol ovplyvniť výsledky a tak to bola najjednoduchšia získaná zlatá medaila v Patrikovom podaní. Aj také sú niekedy preteky, no Patrikov výkon bol super. Čo čert nechcel, aj trojskok bol zlatý. Neskákali sme ho vôbec a mali sme trochu obavy ako to dopadne, keď sa Patrik pri trojskoku pred rokom zranil. Vedeli sme, že keď to pôjde lážo, plážo zo šiestich krokov, tak najhoršie môže byť tretí. Favorit Daniel Bisaha vyhorel a ako jasný favorit na zlatú medailu po Patrikovom osobnom rekorde 13,90 m nenašiel silu odpovedať a skončil na druhom mieste. Polo to pre nás prekvapenia a dvojnásobný titul v skoku do diaľky a trojskoku potešil.

V behu na 3000 m si po sobote išla rekreačne zabehať Tamara Ivančová. Až tak rekreačne to nebolo. Zlepšenie o 19 sekúnd na výsledný čas 11:10,34 stačilo na prvé miesto. Žiačka nedala juniorkám šancu a pretekárky o štyri roky staršie si lámali hlavu ako sa to mohlo stať. Tamara je bojovník a tam je celá odpoveď jej úspechu Tak si tento rok doplnila celú kompletnú zbierku od žiakov cez dorastenky, až po juniorky. Veteráni sa tak isto predstavili vo svojich disciplínach na juniorskom šampionáte. 

Jediný zástupca klubu Michal Ivančo si vybojoval dve kovy v behu na 800 m 2:21,51/druhé miesto/ a v behu na 1500m 4:43,65/tretie miesto/. Boli to jeho osobné rekordy.

Halová sezóna 2018 skončila pre 1. Atletický klub Humenné úspešne a z roka na rok je lepšiaa lepšia. Mali sme úspešné krajské majstrovstvá odkiaľ sa donieslo niekoľko desiatok medailí.

Z majstrovstiev Slovenska sme tento rok doniesli deväť medailí a mohlo ich byť ešte viac.

Poďakovanie patrí rodičom za financovanie výjazdov na majstrovské súťaže do Bratislavy, nákup tretier, spoločného oblečenia, stravy a hradenia celkových pobytov na pretekoch. mestu Humenné za dotácie pre šport. Financií je málo, preto každá čiastka od sponzora poteší. Dve percentá z dane, môžete darovať na rozvoj talentov v Humennom. 1. Atletický klub Humenné a jeho členovia Vám budú povďační.






 
AUTOR, FOTO : Marek Lučka, Mgr. štatutár a tréner


Verzia pre tlač
18.03.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)