Domov AKTUÁLNE > Šport

Reportáž II : Majstrovstvá sveta upútaných leteckých modelov - Landres Francúzsko

Od Ing. Atillu Csontosa, team managera... Aj Humenčania hája farby Slovenska

Reportáž II : Majstrovstvá sveta upútaných leteckých modelov - Landres Francúzsko

1. časť TU :-)

Program ďalšieho dňa pozostával z prebierky modelov a oficiálnych tréningov, ku ktorým každý tým dostal rozpis. Pri preberaní modelov, každý súťažiaci predloží svoje modely (v kategórii F2B sú to maximálne tri modely) kontrolórom, ktorí skontrolujú parametre modelu (rozmery, hmotnosť, parametre pohonnej jednotky) a evidenčné listy modelov a ich označenie. Prebratie všetkých našich modelov trvalo asi 25 minút ale pri 41 krajinách si každý ľahko vypočíta, koľko času to zaberie organizátorom. Samozrejme okrem našej kategórie F2B sa preberajú aj modely ostatných kategórií (F2A, F2C, F2D).

Po prebierke modelov sme čakali, kým sa na nás dostane oficiálne poradie v tréningu, kde každý súťažiaci má právo využiť tento čas na jeden let.

Keďže sme boli poslední pred prestávkou, tak hneď sme vytvorili novú „kolejku“ a naši chalani stihli ešte po jednom lete.

Po ukončení tréningu sme využili čas do ôsmej večer a ešte sme potrénovali.

Tréning bol „spestrený“ nepríjemnou, až životu nebezpečnou situáciou, keď v susednom kruhu sa utrhol rýchlostný model a preletel okolo Igora a jeho modelu počas tréningu a skončil na oplotení.

Chvála Bohu okrem zničeného rýchlika sa nikomu nič nestalo.

Večer po tréningoch nastal oficiálny otvárací ceremoniál. Všetky tímy dostali svoje tabuľky s menom krajiny a vlajkou, zhromaždili sme sa na príjazdovej ceste a postupne cez slavobránu sa tímy po jednom prezentovali. Nasledovali sľuby pretekárov, slávnostné príhovory funkcionárov a hymny FAI a Francúzska. Oficiálne otvorenie bolo ukončené veľkolepým ohňostrojom priamo pred očami zúčastnených, ktorý trval nádherných 17 minút.

Na hotel sme sa dostali až tesne pred polnocou.
Prvý kvalifikačný deň – každý pilot letí 4 lety – na dvoch kruhoch – asfaltovom a trávnatom. Jeden deň sa letí len jeden let, takže v podstate tí, čo letia doobeda nemajú šancu na tréningový let. Zo 4 letov sa na každom kruhu jeden let škrtá a 15-sti najlepší s dvoma najlepšími súčtami z každého kruhu postupujú do finále, ktoré sa letí v piatok na 3 kolá. Body zo základných kôl sa do finále nepočítajú, takže každý finalista má vlastne novú šancu.

Ako prvý letel doobeda na asfaltovom kruhu Ján Škrabálek, s priemerným výkonom, ale vzhľadom na jeho vek (74 rokov) to bolo slušné. Počasie bolo nevýrazné, ale bolo teplo (okolo obeda 31 stupňov) a niekoľko krát aj slušne zahrmelo a nad štadiónom sa začalo zaťahovať. Súťaž bola na cca pol hodiny prerušená kvôli možnostiam elektrických výbojov, čo by pre pretekárov mohlo byť nebezpečné.

Poobede o tretej letel Patrik Dolobáč na trávnatom kruhu a rôznymi časovými posunmi sa zadarilo tak, že na asfaltovom kruhu v rovnakom čase letel Igor Burger. Počasie ani jednému nesadlo, fúkal turbulentný vietor a Paťovi nepotiahlo lietadlo do prvku zvaného „presýpacie hodiny“ a radšej prvok vzdal ako by mal rozbiť model. Toto ho stálo nulu v bodovaní za tento prvok. V utorok na rovnakom kruhu bude mať „reparát“, kde musí zaletieť na 100% alebo aj viac.

Igor zaletel svoj štandard a na asfaltovom kruhu v dnešnom dni bol zatiaľ druhý za talianom Vallierom. Usporiadateľ v podvečer zase kvôli možným búrkam zase prerušil súťaž, keď do záveru dnešného dňa ostávalo asi 7 pretekárov. Medzi nimi dvaja česi a Alexander Schrek. Po prejdení mračien nastalo ideálne počasie s minimálnym vetrom, ktoré súťažiaci aj využili ale napriek tomu nekompromisní bodovači vždy našli nejakú chybičku, za ktorú strhli body.

Na rýchlikárskom kruhu sa aj dnes stal incident – súťažiaci nestihol dostatočne rýchlo behať okolo pylonu za modelom a lanká ho postupne omotali a priviazali k pylonu až kým model neskončil v zemi. Našťastie aj táto havária sa obišla bez vážnych zranení.

Spolu so záverom dnešného dňa sa ukončili aj Majstrovstvá sveta vo futbale, kde zvíťazili Francúzi. Viete si teda predstaviť, ako to vyzeralo všade v obciach a mestách. Polícia uzavrela niektoré ulice, takže do hotela sme sa dostali riadnou okľukou.



Projekt podporený z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja.

AUTOR, FOTO : ATILLA CSONTOS






Verzia pre tlač
16.07.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)