Domov AKTUÁLNE > Šport

Richard Piliar : Chcel by som sa dostať do 21-tky

Hráč Dunajskej Stredy a reprezentant Slovenska U18 je odchovancom sninského futbalu

Richard Piliar : Chcel by som sa dostať do 21-tky

SNINA. Snina pred troma rokmi oslávila deväťdesiat rokov futbalu v meste. Za tie roky vychovala desiatky vynikajúcich futbalistov, ktorí reprezentovali svoj klub, ba aj Slovensko. Veľkú pozornosť v MFK Snina venujú výchove mladým futbalistom, o ktoré majú záujem futbalové akadémie po celom Slovensku. Jedným z nich je aj 17-ročný RICHARD PILIAR, toho času hráč DAC Dunajská Streda.

"S futbalom som začínal ako 7-ročný a mojimi prvými trénermi boli páni Peľo, Šmajda a Kirňák. Títo tréneri mi dali pevné základy futbalu, ktorý postupne zdokonaľujem a nám to všetko pod kontrolou. Ako 12-ročný som sa dostal do Východoslovenského výberu, kde boli agenti rôznych futbalových akadémii z celého Slovenska. O rok neskôr ako 13-ročného má oslovili funkcionári Tatran Prešov, kde som aj prestúpil. Hrával som za žiacke a mládežnícke kategórie Tatran Prešov. Tréneri boli prísni. Tvrdý tréning sa odzrkadlil aj na majstrovských zápasoch, kde som mal pevné miesto v základnej zostave. Po prvýkrát som reprezentačný dres obliekol ako 16-ročný pod vedením trénera Sama Slováka v zápase proti Dánsku, ktorý sme prehrali 2:1,“ dodal Rišo.

Po tomto zápase prišlo niekoľko ponúk do rôznych klubov na Slovensku, ale aj v zahraničí.

"Bol som na týždennej skúške v Taliansku v klube Ascoli, kde som trénoval s mužstvom U19. Bola to veľká skúsenosť. Nakoniec som sa usadil v DAC Dunajská Streda. Začínal som v kategórii U17 pod vedením trénera Martina Žambu, ktorý má veľký podiel na mojom prestupe. Hrávam na poste stredného obrancu, alebo stredného záložníka. V tejto kategórii U17 som bol nominovaní do reprezentácie, kde som si mohol zahrať proti Poľsku, Belgicku, Gruzínsku, Maďarsku, Litve, Bulharsku a ďalším kvalitným výberom. Veľký úspech v U17 považujem tretie miesto na turnaji Development Cup v Minsku v Bielorusku. V reprezentácii U18 som kvalitné zápasy odohral proti Rumunsku a Čiernej Hore. Za veľký úspech vo svojej kariére považujem turnaj v Španielsku Copa de Atlantico, kde som si mohol zahrať proti Španielom, Mexičanom a Japoncom. Boli to kvalitné zápasy. V reprezentácii U 18 som zatiaľ strelil dva góly. Reprezentácia mi dala veľa. Tvrdo trénujem a chcem sa postupne dostať až do reprezentácie 21-ky,“ vyznáva sa talentovaný futbalista.

"Na klubovej úrovni naše mužstvo súperi s mužstvom Žiliny. Na Žilinu strácame dva body. Aksolvoval som aj prípravu s A-mužstvom, čo pre mňa je to veľká skúsenosť. Voľný čas trávim s kamarátmi na akadémii, kde máme hodiny angličtiny, individuálne trénujem na ihrisku, alebo v tvrdo cvičím v posilovni, využívam regeneráciu a mám rad spánok. Sledujem futbal vo svete. V klube je o nás veľmi dobre postarané," konštatoval na záver RICHARD PILIAR, hráč Dunajskej Stredy a reprezentant Slovenska U18.


AUTOR : PA
FOTO : archív RP
Verzia pre tlač
27.02.2020



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)