Domov AKTUÁLNE > Šport

Slovenská atletická špička súperila so zahraničnou konkurenciou

ELAN Miting v Bratislave a V4. Nádejný šprintér Tomáš Matuščák (1. AK Humenné) je vo výbornej forme

Slovenská atletická špička súperila so zahraničnou konkurenciou

HUMENNÉ. Elán Miting je najväčší a najkvalitnejší atletický medzinárodný halový míting na Slovensku. Na tomto mítingu sa predstavila takmer celá Slovenská atletická špička ktorá si zmerala sily s kvalitnou zahraničnou konkurenciou medzi ktorými nechýbali Majstri Európy, účastníci Majstrovstiev sveta či majstri a rekordéri svojich krajín v rôznych disciplínach.

1. Atletický klub Humenné mal na tomto podujatí taktiež svoje želiezka v ohni. Patrik Megela sa predstavil v skoku do diaľky a Tomáš Matuščák v behu na 60 m.

Patrik Megela sa po 7 mesačnej pauze zavinenej zranením členka predstavil v silnej konkurencii špičkových diaľkarov z Nórska, Grécka, Albánska, Srbska, Rakúska, Bulharska či Slovenska. Patrik vstupoval do pretekov s druhým najhorším osobákom zo všetkých pretekárov a tak cieľ bol skromný a to postup do 8 členného finále. Od prvých pokusoch však bolo jasné, že nie všetci pretekári prišli v 100% forme naopak Patrikovi to lietalo ďaleko.

V treťom pokuse si dokonca vylepšil svoj osobný rekord na 692 cm čo nakoniec stačilo na veľmi pekné 3.miesto keď sa pred neho dostal len Majster Európy Albánec Izmir Smajlaj a nórsky supertalent Henrik Flåtnes. Veríme že vytúžená 7 metrová hranica padne už čoskoro a Patrik sa po úspešnej mládežníckej kariére dokáže presadiť aj medzi dospelými .

Tomáš Matuščák sa po osobnom rekorde na 60 m - 6,77 s , ktorý si zabehol v sobotu na Mítingu Olympijských nádejí V4 cítil veľmi dobre a v nedeľu chcel tento čas ešte vylepšiť. Tak ako v diaľke aj v behu na 60 m bola štartová listina nabitá zvučnými menami.

Najlepším osobným rekordom disponoval Halový majster Európy Ján Volko, ale aj mená ako Markus Fuchs (AUT), Jack Lawrence (GB) , Aleksa Kijanovic (SRB) , Eoin Doherty (IRL) či Kayhan Özer (TUR) zaručovali že sa bude bežať rýchlo. Tomáš sa predstavil v druhom rozbehu a po výbornom štarte sa rýchlo dostal na vedúcu pozíciu. Po 40 m však zacítil bolesť v pravom stehennom svale a preteky nedobehol . Veríme že sa svalové zranenie rýchlo vylieči a Tomáš dostane príležitosť zabojovať o účasť na Juniorských Majstrovstvách sveta 2020 v Nairobi-Keňa. Momentálne mu v Europských tabuľkách patrí v mužoch do 20 rokov šiesta piečka.



V 4
Humenský junior Matuščák 6,77 a 6,79 na 60 m, Šula ml. s limitom na ME "18".  Nádejný šprintér Tomáš Matuščák (1. AK Humenné) je vo výbornej forme. Na pretekoch Olympijských nádejí krajín V4 v bratislavskom Eláne si na 60 m dvakrát zlepšil doterajší osobný rekord 6,81 z juniorských halových M-SR 2019 v Bratislave.

Ešte len nedávno 18-ročný zverenec Mareka Lučku dosiahol v I. sérii čas 6,79 sekundy a v druhej si z neho stiahol ešte dve stotinky - 6,77 (štartová reakcia 0,154). Za slovenským juniorským rekordom Petra Krčmárka z roku 2005 zaostal len o šesť stotín./saz/

Miloš Jakubov v behu na 60 m si vytvoril osobný rekord a prvýkrát sa dostal po hranicu 7,50. Jeho osobné maximum sa zastavilo na hranici 7,45. Celkovo to stačilo na "B" finále a 10. miesto. V behu na 300 m zabehol opäť výnimočný čas a skončil výkonom 37,52 s na 6. mieste.

Šimon Olenočin v behu na 60m skončil časom 6,76 s na 20. mieste a v behu na 300m skončil časom 41,62 s na 16. mieste.

Dorasteneckí súrodenci Marco a Martin Basošovi sa posúvajú s časmi výrazne dole.

Rozbehy im vyšli obidvom super. Vo finále to nezopakovali no aj tak veľmi dobre výkony.

Marco v behu na 60m časom 7,60 s skončil celkovo na 15. mieste. V behu na 300m časom 39,49 zopakoval umiestnenie z hladkej šesťdesiatky. Martin zabehol čas 7,71 s v behu na 60m a na 300m časom 41,81 skončil na 30. mieste.

Dve naše dievčatá súťažili v behu na 1500m a 300m. Janka Mihaľková prvým rokom staršia žiačka v rychlom behu si vytvorila osobný rekord na 1500m časom 5:15,55 a skončila na 6. mieste.

Bianka Polovková v behu na 300m skončila v osobnom rekorde 45,98 s na 13. mieste.

AUTOR, FOTO : Matej Megela, SAZ, Marek Lučka, tréner


Verzia pre tlač
14.02.2020



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)