Domov AKTUÁLNE > Šport

Sninčan Marián Pčola bol štyrikrát v Jedenástke roka

Jeho špecialitou sú trestné kopy z väčších, či menších vzdialenosti

Sninčan Marián Pčola bol štyrikrát v Jedenástke roka
V roku 2012 v Jedenástke roka boli štyria Sninčania.Š. Pčola, P. Diňa, J. Lukáč a oslávenec M. Pčola


SNINA. Sninský futbal v minulom roku oslávil 90 rokov svojho vzniku. Za to obdobie klub zmenil niekoľkokrát názov. Je známe, že klub sa venuje výchove mladým futbalistom, ktorí dopĺňajú mužstvo dospelých, iní hrajú za iné mužstva po celom Slovensku, ba aj v zahraničí. Z mládežníckej sninskej liahne vyšli aj naši reprezentanti Slovenska Ján Mucha, Ondrej Duda, Paľo Diňa a ďalší vynikajúci futbalisti. Jedným z nich je aj MARIÁN PČOLA, v súčasnosti hráč MFK Snina.

Maja, ako ho familiárne volajú, futbal bavil od útleho veku. S kamarátmi hrával futbal na ulici, na školskom dvore a inde. Jedného dňa sa spolu s kamarátmi vybral na futbalové ihrisko, kde mládežnícki tréneri vybrali niekoľkých chlapcov a medzi nimi aj Maja.

Ako mi povedal, "bol som zaradený do futbalovej triedy na ZŠ Budovateľskej v Snine. Mojimi spoluhráčmi boli Ján Mucha, bývalý Slovenský reprezentant, Viktor Grundza, Jožko Haburaj, Peter Štofík a ďalší. Veľa mi dal môj prvý tréner pán Lelko. Ďalšími mojimi trénermi boli pani Volarik, Marinič, či Uchytil. Chodil som na žiacke zrazy Východoslovenského kraja. Po skončení ZŠ som nastúpil na strednú a zároveň som hrával za mladší a starší dorast. U starších dorastencov v jednom súťažnom ročníku som nastrieľal 36 gólov. Po skončení strednej školy som odišiel študovať do Nitry na Univerzitu Konštatína filozofa, fakultu telesnej výchovy.

Zároveň som začal hrať za starší dorast pod vedením pána Kanasa, kde sme v prvej ligy skončili na druhom mieste. Po skončení dorasteneckého veku do prvého mužstva má vytiahol tréner Jozef Kolárik, kde som hrával asi pol roka a potom som odišiel na hosťovanie do Nededa, ktorý hrával tretiu ligu. Po pol roku odchádzam na hosťovanie do Veľkého Lapaša, ktorý hral tiež tretiu ligu, ale mal možnosť postupu.

Nakoniec sme postúpili do II. ligy. Nasledujúcom ročníku v II. ligy sme skončili na peknom treťom mieste. Mojimi spoluhráčmi boli Peter Čvirik, Erik Hrnčiar, Andrej Hesek. Došlo k zlúčeniu Nitry a Veľkého Lapaša. Vo Veľkom Lapaši bolo béčko Nitry. Ako študent som išiel na ročné hosťovanie do nižšej súťaže do Rakúska do FC Theresienfeld. Hosťoval som ešte pol roka v Rimavskej sobote, kde som sa zranil. Po vyliečení a skončení vysokej školy odchádzam na prestup do Martina, kde pôsobím dva robí.

Rozmyslel som si a vrátil som sa na Východ do Sniny, kde som začínal. Bola tam dobrá partia. Po čase som sa stal aj kapitánom mužstva. Spolu s Jožkom Lukáčom som vytvoril spoľahlivú dvojicu v obrane. Darilo sa nám. V roku 2012 som bol po prvýkrát v jedenástke roka spolu s Jožkom Lukáčom, Petrom Diňom a Štefanom Pčolom. Celkove som bol štyrikrát v Jedenástke roka Východoslovenského futbalového zväzu. Rok 2016 bol pre mňa nepríjemný. Prenasledovali má svalové zranenia, ale už je všetko v poriadku. Pomaly sa zbieram do futbalového dôchodku. Kapitánsku pásku pomaly odovzdám výbornému môjmu spoluhráčovi Jožkovi Lukáčovi. Všetko to bude záležať od formy, od zdravotného stavu. Na ihrisku odovzdávam plno hodnotný výkon, aby sa moja hra páčila fanúšikom. Tretia liga je veľmi vyrovnaná. Teší má divácka kulisa na domácich zápasoch,“ konštatoval Marián Pčola, hráč MFK Snina.

Musím ešte na Maja prezradiť, že jeho špecialitou sú trestné kopy z väčších, či menších vzdialenosti.

Jeho strely sú veľmi štipľavé, o čom by mohli hovoriť brankári súperov. A jeho futbalovým vzorom je Brazílsky reprezentant Robert Carlos.

Aký by som bol futbalový fanúšik, keby som Majovi Pčolovi nedal otázku. Kto bude majstrom sveta vo futbale v Rusku. Tu je jeho odpoveď: "Pred sebou máme 64 zápasov. Mudrejší budeme po zápasoch v skupinách. Môj tajný tip je Brazília, ale aj Nemecko, ktoré je také nejaké turnajové mužstvo. Nesmieme zabudnúť na Argentínu, či Španielsko, ale aj Belgicko. Dajme sa prekvapiť a tipérom mastné výhry,“ s úsmevom konštatoval Majo.

V týchto dňoch MARIÁN PČOLA slávi svoje tridsiate piate narodeniny a preto dvihnime pohár vína a pogratulujme mu všetko najlepšie, šťastie, zdravie, lásku a veľa naj. . . naj. . . naj. . . Ešte raz GRATULUJEME k tvojmu sviatku.





 
AUTOR : PAVEL ANDRAŠČÍK
FOTO : súkromný archív PA






Verzia pre tlač
13.06.2018



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)