Domov AKTUÁLNE > Šport

Sninský Gladiátor sa rozvíja každým rokom

Začiatky boli ťažké

Sninský Gladiátor sa rozvíja každým rokom

SNINA. Na hornom Zemplíne so športových odvetví sa najviac venujú futbalu, no a v zimnom období je to stolný tenis. No sú to aj športy, ktorým inklinuje mnoho mladých ľudí. Na sklonku roku 2012 vznikol nový športový klub GLADIÁTOR, ktorého doménou je kickbox, ale aj kondičná a silová príprava. Jeho predsedom a trénerom sa stal STANISLAV JÚN, ktorý svoju športovú činnosť rozvíjal v Box klube CVČ Dúha v Humennom a v zápasníckych kluboch Vihorlat a Slávia Snina.

"Začiatky boli ťažké. S tréningami sme začínali pod holým nebom. Našou tréningovou telocvičňou bola jedna trieda na ZŠ Hviezdoslavova bez cvičebných pomôcok s jednou zápasníckou žinenkou. Vystriedali sme niekoľko priestorov. Trvalo mi dlho, aby som rodičov presvedčil, že kickbox nie je len bitka, aleje plnohodnotný šport uznávaný po celom svete. Mali sme veľké problémy s financiami. Mojou túžbou bolo mať profesionálnu klubovú telocvičňu so všetkým vybavením, či už na kickbox, gymnastiku a atletiku deti, ale aj na kondičné tréningy pre širokú verejnosť. Od mája tohto roku sa nám pre klub podarilo získať telocvičňu, ktorá je v areáli jednej zo sninských základných škôl. Od januára sme si ju svojpomocne prerábali. Inštalovali sme rôzne pomôcky, vybavili profi pomôckami. V súčasnosti má klub 50 členov vo veku od 6 do 45 rokov. Klub je členom Slovenského zväzu
kickboxu. Zúčastňujeme sa pravidelne kickboxerskej open ligy a rôznych turnajov, kde dosahujeme veľmi dobré výsledky. V klube sa vo veľkej miere venujeme aj kondičnej a silovej príprave. Veľkú radosť nám v roku 2016 urobil Sninský zápasník Martin Runčák, člen ZK Slávia, ktorý u nás absolvoval kondičnú prípravu a na majstrovstvách sveta veteránov získal titul majstra sveta. O rok neskôr jeho brat Jirko Runčák získal na Majstrovstvách sveta veteránov 5. miesto. Už štyri roky u nás absolvuje tréningový proces vozíčkar Janik Hašuľ, ktorý súťaží v atletickej disciplíne vrh guľou a v rámci súťaží telesne postihnutých si vybojoval viacero medaily, či už na majstrovstvách Slovenska, ale aj na rôznych medzinárodných súťažiach. Už po tretíkrát klub zorganizoval silovo-vytrvalostnú súťaž pre mládež pod názvom O POHÁR GLADIÁTORA“. Našu telocvičňu navštevujú aj členovia iných klubov. Realizujeme gymnastický krúžok pre deti od sedem rokov. Záujem je o kurz sebaobrany. Klub zahájil aj spoluprácu s klubom Downov syndrom Snina, kde deti sú veľmi šikovné a majú veľký záujem o cvičenia. Našu novú telocvičňu navštívili aj zápasníci MMA Trnava, ale aj majsterka sveta a česká profesionálna kickboxerka Michaela Kerlehová, kde sme mali spoločné tréningy a vymenili sme si skúsenosti. Činnosť klubu je bohatá a rôznorodá,“ konštatoval STANISLAV JÚN, predseda a tréner klubu Gladiátor Snina.




Prezradíme, že o dobré výsledky klubu sa pričinil sám predseda a tréner a to bol dvakrát majstrom Slovenska v kickboxe, v Európskom pohári získal striebro a bronz, cenné je aj striebro vo svetovom pohári, no aj 8. miesto na ME mužov a celý rad hodnotných umiestnení.

Tréner Stanislav Jún je držiteľom niekoľkých domácich a zahraničných licencii – Kondičný tréner I. stupňa, tréner kickboxu, tréner detskej atletiky, tréner sebaobrany, diplom funkčný tréning CORE, tréner boja s nožom.

V súčasnosti kickboxeri klubu Gladiátor Snina sa tvrdo pripravujú na III. KOLO OPEN LIGY SZKB v kickboxe v Prešove, ktoré sa uskutočni 9. novembra 2019, kde chcú dosiahnuť čo najlepšie umiestnenie.



AUTOR : PA
FOTO : archív klubu



Verzia pre tlač
29.10.2019



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)