Domov AKTUÁLNE > Šport

V Zemplínskej futbalovej lige si najlepšie dlhodobo viedli Baškovce

Z histórie Zemplínskej futbalovej ligy

V Zemplínskej futbalovej lige si najlepšie dlhodobo viedli Baškovce

HUMENNÉ. Túto jedinečnú súťaž, ktorá nemá na Slovensku obdobu organizuje bývalý futbalový rozhodca celoslovenských futbalových súťaží a súčasný poslanec Prešovského samosprávneho kraja Ivan Hopta v spolupráci so starostami obcí zúčastnených mužstiev. ZFL sa hrá systémom jar – jeseň a na stretnutie môže nastúpiť akýkoľvek hráč bez potreby registrácie. Táto amatérska futbalová súťaž si získala medzi divákmi značnú popularitu a pomohla tak obnoviť futbal aj na obciach, kde sa už niekoľko rokov nehral. Stretnutia rozhodovali domáci rozhodcovia. Po každom stretnutí nasledovalo spoločenské posedenie obidvoch mužstiev, na ktorom nechýbal dobrý guláš, ale ani dobré pivo. Za účasť v súťaži sa neplatili žiadne finančné poplatky. Podľa našich odhadov všetkých doterajších približne 150 zápasov ZFL počas štyroch ročníkov videlo už viac ako 10 000 divákov.


Prvý zápas ZFL:

Predohrávkou I. kola sa v nedeľu 7. mája 2017 začala futbalová súťaž, ktorá nemá obdobu nikde na Slovensku. Jedná sa o súťaž neregistrovaných hráčov pod názvom Zemplínska futbalová liga. Historicky prvý zápas sa odohral v obci Voľa (okres Michalovce), medzi domácim mužstvom a mužstvom hostí z Baškoviec (okres Humenné). Domáce mužstvo vyhralo tesne 1:0, po polčase 1:0. Autorom jediného  a zároveň prvého gólu v ZFL vo  vyrovnanom zápase bol v 33. minúte domáci hráč Peter Dunaj.

Zápas približne pred 100 divákmi rozhodoval Ján Ješko. Po zápase nasledovalo občerstvenie pre obidve mužstvá, ktoré pripravil domáci oddiel.

I. ročník –  rok 2017 - Konečná tabuľka:

1. Baškovce

2. Hankovce

3. Voľa

4. Závadka

5. Topoľovka


II. ročník – rok 2018 - Konečná tabuľka:

1. Baškovce

2. Slovenská Volová

3. Hankovce

4. Voľa

5. Závadka

6. Topoľovka

V tomto ročníku sa robila aj súťaž strelcov: V súťaži strelcov v II. ročníka ZFL  jednoznačne vyhral Dominik Matta zo Slovenskej Volovej, ktorý strelil 20 gólov, na druhom mieste sa umiestnil Samuel Kuľha z Baškoviec, autor 12 gólov a tretí skončil Jakub Cholp zo Slovenskej Volovej, ktorý dal 9 gólov.


III. ročník – rok 2019 - Konečná tabuľka:

1. Baškovce

2. Hrubov

3. Slovenská Volová

4. Hankovce

5. Kamienka

6. Voľa

7. Topoľovka

Počnúc  III. ročníkom ZFL nad súťažou prebral patronát predseda PSK Milan Majerský. Najlepším strelcom III. ročníka Zemplínskej futbalovej ligy v roku 2019 sa stal opäť hráč Slovenskej Volovej Dominik Matta, ktorý strelil 12 gólov. Na.2. mieste skončili dvaja hráči - František Forint z mužstva Voľa a Maroš Harvila z Hankoviec. Na 3. mieste umiestnili dvaja hráči - Ján Pavlík z mužstva Partizán Hrubov a Samuel Kuľha z mužstva Baškovce.


IV. ročník – rok 2020 - Konečná tabuľka:

1. Udavské

2. Baškovce

3. Slovenská Volová

4. Chlmec

5. Hrubov

6. Ľubiša

7. Kamienka

8. Modra nad Cirochou

Vo IV. ročníku ZFL štartovalo rekordných osem mužstiev. Hrali v dvoch skupinách turnajovým spôsobom. Následne každé mužstvo odohralo ešte po dva zápasy o celkové umiestnenie.

Skupina A:  Udavské, Chlmec, Ľubiša, Kamienka

Skupina  B:  Baškovce, Modrá nad Cirochou, Hrubov, Slovenská Volová

Súťaž strelcov sa už nerobila, bol problém verifikovať správnosť údajov, ktoré nám nahlasovali organizátori zápasov.  Zápasy sa hrali v lete a to po prvýkrát turnajovým spôsobom, čo viac vyhovovalo domácim organizátorom, ale aj divákom, ktorí tak na futbalových ihriskách trávili celé nedele, resp. soboty po poludní.   

AUTOR, FOTO : -na-


Verzia pre tlač
07.05.2021



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)