Domov AKTUÁLNE > Šport

VYRASTÁ NOVÁ GENERÁCIA LETECKÝCH MODELÁROV

Arpád Csontos začínal s modelárstvom vo väznici, po rokoch sa k nemu vrátil v polepšovni :-)



Arpád Csontos začínal s modelárstvom "vo väznici", po rokoch sa k nemu vrátil v polepšovni :-)




HUMENNÉ - "V Humennom sa začiatky leteckého modelárstva začali písať v roku 1953, kedy bol založený Zväzarm, ktorý bol úzko naviazaný na Aeroklub v Kamenici. Spoločne rozvíjali koncepciu "Čo modelár, to letec – parašutista." Z mladých modelárov sa tak celkom prirodzene neskôr stávali dospelí letci či parašutisti," hovorí Arpád Csontos, ktorý svoju lásku k tomuto športu dnes pretavuje do najmladšej generácie Humenčanov.



Začínali vo väznici
Modelárska dielňa bola v bývalej väznici (dnes Mierová ulica, budova VšZP). Humenné patrí medzi modelárske lastovičky na Slovensku.
V roku 1967 vzniká pod vedením p. Baláža v kryte civilnej obrany na 1. sídlisku letecko- modelársky krúžok pre žiakov.

"Ja som potom od lietadielok na pár rokov odbočil, ale keď som pracoval ako vychovávateľ v "polepšovni" (Detský domov so zvýšenou výchovnou starostlivosťou) na Bielych vodách, znova som objavil jeho čaro a spolu so mnou aj moji chovanci. V 1968 som sa vrátil do Humenného a o rok neskôr, v roku 1969 vzniká v priestoroch SOU Chemkostav, kde som vtedy pracoval modelársky krúžok pre stredoškolskú mládež. V meste tak boli v tej dobe celkom 3, jeden viedol p. Andoga, druhý p. Baláž a tretí ja," približuje p. Arpád.




Najplodnejšie obdobie mali v 80-90 rokoch minulého storočia
"Modelárstvo malo v tom čase v meste veľa prívržencov, tým aktívnejším sa darilo aj v súťažiach, v meste fungovalo až 12 modelárskych krúžkov, takmer na každej škole aj v Pionierskom dome. To bol začiatok silnej tradície. Naši odchovanci p. Andogu aj moji, neskôr založili Letecko-modelársky klub pri ZO Csemadoku, ktorý funguje dodnes," spomína na časy dávno minulé i aktivity ostatných rokov "pamätník".



Zanietený do všetkého, čo robí a stále mimoriadne aktívny Arpád Csontos
priviedol k tejto záľube aj svojho syna Attilu, ale to predsa nestačí :-).


 
Potreba odovzdávať svoje skúsenosti a vedomosti, vychovávať novú generáciu leteckých modelárov, ho priviedla k nápadu, ktorý sa na ZŠ Hrnčiarskej stretol s jednoznačnou podporou. Tak vznikol Letecko- modelársky krúžok, na ktorého stretnutí som sa bola v uplynulú stredu pozrieť :-).



Dvakrát týždenne na 2 hodiny sa tu stretáva 11 chlapcov a 1 dievča so svojím vedúcim.

"Niektorí chlapci chodili na viac krúžkov, postupne sa z nich odhlásili a zostali tu s nami. To je perfektné. Ja sa z toho veľmi teším. Toto totiž nie je len taká hra. Čo si tu deti "postavia", s tým idú potom na súťaž a konfrontujú sa tak aj s inými deťmi. Zatiaľ nemáme nejaké veľké úspechy, sme len na začiatku. Fungujeme druhý školský rok, niektorí chlapci k nám chodia ešte len pár mesiacov, ale keď vidím, že ich to baví, že sa im to páči, som spokojný. Osobne som totiž presvedčený, že dnešná mládež má deficit takých voľnočasových aktivít, ktoré sa neodohrávajú na stoličke pri počítači, resp. dokonca v ľahu s tabletom alebo s joystickom v ruke", pochvaľuje si svojich zverencov pán Csontos a priznáva, že má z práce s o 2 generácie mladšími ľuďmi nesmiernu radosť. "Ja od nich prídem vždy nabitý takou energiou, že je to až neuveriteľné. Sú to úžasné deti, chcú sa učiť, vedieť a sú perfektná partia. To sa mi páči."















Anketa :
Kristián Polák, 5.B
"Chodím tu od minulého roka, baví ma to. Predtým som ani nevedel, že niečo také existuje, ale je to super. Vyrobíme si lietadlo, potom ho zalietavame a... chodíme aj na súťaže. To je super!"

Oliver Überlauer, 4.B
"Môj kamarát tu chodil a ja som mu závidel, že odkiaľ má také lietadlá. Aj ja som také chcel, tak som sa prihlásil na krúžok. Teraz robíme Ringmaster, to je už také náročnejšie."



Viliam Ledžinský, 6.B
"Tiež ma tu priviedli kamaráti. Najlepšie na tom sú súťaže. To je taký iný adrenalín :-). Je tam aj sranda, ale tá je aj na krúžku."



Ľubomír Sivák, 6.B
"Ešte nie sme takí dobrí, ako ostatní, ale už sme sa prebojovali na začiatok druhej polovice výsledkovej tabuľky. Pán Csontos nás stále chváli, stále nás povzbudzuje, je to super vedúci :-)."




Namiesto záveru :
Vedúci krúžku upozornil chalanov, že "zajtra" skončíme trochu skôr. Miestnosťou sa vzniesla vlna nesúhlasu : "Prečo? Nieeeeee! My nechceme." a moju návštevu ukončilo konštatovanie Ľuba Siváka za súhlasnej podpory všetkých jeho kamarátov : "Keď sa končí krúžok skôr, to nikdy nie je dobré. Nikdy!" :-)







MiMa
Foto : MiMa
Verzia pre tlač
17.01.2015



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)