Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Aby prázdniny boli pozitívnym zážitkom

Detský letný zábavno-náučný program Vihorlatského múzea v Humennom

Aby prázdniny boli pozitívnym zážitkom

HUMENNÉ. Od 1. júla do 30. augusta ponúka Vihorlatské múzeum v Humennom deťom v školských a letných pobytových táboroch a školám počas mimoriadneho prázdninového vyučovania jedinečné prázdniny v múzeu. Zážitkový interaktívny cyklus podujatí Prázdniny v múzeu je prázdninovým pokračovaním dlhodobého múzejného vzdelávacieho projektu objektového učenia v múzeu.

Prázdninový program zahŕňa deväť tém z oblasti histórie, umenia, prírodovedy a environmentálnej výchovy. Jednotlivé programy sú zamerané na hravé a oddychové spoznávanie histórie regiónu spojenej s renesančným kaštieľom v Humennom, aktivity v oblasti ochrany prírodného prostredia a tvorivé výtvarné dielne napomáhajúce rozvoju detskej motoriky. Súčasťou múzejného prázdninového programu pre deti materských škôl a  školskej mládeže vo veku od 7 do 15 rokov sú hry a zábavno-edukačné aktivity v jedinečnom prostredí múzea, interaktívne cvičenia, tvorivé dielne,  súťaže a tematické  prehliadky múzejných expozícií.

Pre mladšie deti je ponuka koncipovaná ako zábavná divadelná dramatizácia vybraných kapitol zo života majiteľov humenského kaštieľa a zoznamovanie sa s prírodou spojené s hrami a tvorivými aktivitami. Staršie deti sa môžu zapojiť do bádateľských úloh, kvízov a tvorivých dielní zameraných na regionálnu históriu. Výtvarné aktivity ponúkajú tradičné a menej známe výtvarné techniky, ktorými sa prezentovali slávni maliari regiónu horného Zemplína. Tematický program prírodovedného okruhu je zameraný na spoznávanie prírody a v rámci stálych múzejných environmentálnych aktivít je zacielený na budovanie a upevňovanie aktívnych postojov k ochrane prírody.

Cieľom výberu prázdninovej ponuky je zábavnou formou ponúknuť deťom učenie pre poznanie, zábavu pre radosť a oddych bez nudy, aby prázdniny v múzeu boli pozitívnym zážitkom. Prázdninový program  je zároveň doplnkovým zábavným učivom a pomôckou pre deti i pedagógov po mimoriadnom dištančnom a prebiehajúcom prázdninovom vyučovaní. Na jednotlivé podujatia je potrebné sa vopred ohlásiť. Informácie o podmienkach účasti na múzejnom prázdninovom projekte sa nachádza na www.muzeumhumenne.sk.

ZDROJ, FOTO : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom
Verzia pre tlač
25.06.2021



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)