Domov AKTUÁLNE > Kultúra

FS Chemlon na rusínskom festivale u susedov

Vo Vámosújfalu žije rusínska komunita, ktorá bola silno asimilovaná, ale v súčasnosti hľadá spôsob návratu k svojej národnej identite a kultúrnym koreňom

FS Chemlon na rusínskom festivale u susedov

HUMENNÉ. Členovia FS Chemlon Humenné sa dňa 4. júna 2022 zúčastnili rusínskeho festivalu vo Vámosújfalu v Maďarsku. Účasť súboru na podujatí sprostredkovala Anička Šimkuličová a realizovala sa na základe recipročného pozvania miestnej rusínskej speváckej skupiny z Vámosújfalu, ktorá sa v minulom roku zúčastnila Rusínskeho folklórneho festivalu v skanzene Vihorlatského múzea v Humennom.

Vo Vámosújfalu žije rusínska komunita, ktorá bola silno asimilovaná, ale v súčasnosti hľadá spôsob návratu k svojej národnej identite a kultúrnym koreňom. Účinkovali sme na pódiu medzi miestnym múzeom a novopostaveným kultúrnym domom.

Na podujatí sa zúčastnila tanečná zložka súboru, MSS Hačure, DSS Bosoročky, ľudová hudba a sólisti Ľudovít Džubák a Janka Magurová. Súboristi sa predstavili rusínskymi tancami Karičky, Pod nohy hraj!, Chto lipše, Hostina, Fľaškový, zemplínskym tancom Fogáše a speváci rusínskymi spevmi prevažne z regiónu Ubľanskej doliny.

Do Maďarska sme cestovali s miernymi obavami, ale sme boli veľmi milo prekvapení.

Stretli sme sa s ústretovosťou, úctou a nesmiernou pohostinnosťou, za čo hostiteľom veľmi ďakujeme. Súčasťou nášho pobytu bola aj prehliadka Sárospataku. Sprievodkyňou nám bola už vyššie menovaná Anička Šimkuličová. Prezreli sme si Tokajskú univerzitu, na ktorej pôsobil aj Ján Amos Komenský, Baziliku sv. Alžbety a hrad, ktorý patril rodine Rákocziových. Prehliadka bola komentovaná odborným výkladom našej spoločnej uhorskej histórie.

Prekvapením pre mňa bolo, že mnohé tokajské vinice boli na príkaz Bruselu zničené a na ich mieste vyrástli plantáže s čiernou bazou. Ďalším prekvapením boli ceny pohonných hmôt a základných potravín, ktoré sú s cenami na Slovensku neporovnateľne nižšie. Vidno, že Maďarsko na regionálnej i na celoštátnej úrovni má dobrých gazdov.

Prežili sme v Maďarsku peknú sobotu, plnú dojmov, priateľských vzťahov.

Vynasnažíme sa, aby naša spolupráca mala ďalšie pokračovanie. Ďakujeme!





AUTOR, FOTO : PaedDr. Miroslav Kerekanič, DiS.art., odborný pracovník Vihorlatského múzea



Verzia pre tlač
13.06.2022



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)