Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Kurucove fotografie Afriky voňajú, dýchajú a rozprávajú príbeh

Vihorlatské múzeum v Humennom pozýva do Afriky hlboko zapísanej v duši. Fotografická výstava Milan Kuruc - Afrika

Kurucove fotografie Afriky voňajú, dýchajú a rozprávajú príbeh

HUMENNÉ. Fotografická on-line výstava humenského fotografa, cestovateľa a publicitu Milana Kuruca je úvodnou výstavou, ktorou Vihorlatské múzeum v Humennom otvára svoju aktuálnu výstavnú sezónu. Výstava je cestovateľským zážitkom i nevšedným objavným poznávaním troch afrických krajín −Botswany, Juhoafrickej republiky, Namíbie a Zimbabwe.

Vyše päťdesiat záberov zachytávajúcich najrozmanitejšie polohy Afriky približuje divákovi jedinečný pohľad na vzdialený kontinent a predsa niečím dohľadný. Autor predstavuje nekonečné púštne diaľavy oranžového rozpáleného piesku kontrastujúce s exotickou farebnou kvetenou a tajuplným živočíšnym svetom cudzokrajných zvierat.

Úchvatné diela prírody s tajomnosťou vzdialeného neobjaveného sveta volajú za dobrodružstvom − tváre detí, mužov a žien sú však akosi bezprostredne blízke. Ich tradičné prejavy uprostred meniaceho sa sveta sa našincovi prihovárajú zrozumiteľnou rečou.

Kurucove fotografie Afriky náhle voňajú, dýchajú a rozprávajú príbeh o kontinente ľudí, s obyčajnými túžbami, radosťami a dobre známymi pocitmi, aké vnímame aj vo vojom okolí.

Vzdialená a predsa blízka Afrika vo fotografiách Milana Kuruca je doplnená o autorove cestopisné postrehy, s ktorými sa divákovi otvára nová dimenzia poznávania afrického sveta. Sú poučným a jedinečným bedekrom obohateným o autorove pocity a vyznania, ktoré v ňom fotografovanie v štyroch afrických krajinách zanechalo. Ako sám uvádza − ...za každým záberom sú momenty, ktoré som v štyroch afrických krajinách silno precítil. Práve za to vďačím Afrike. Afrika nie je o faktoch, Afrika je o pocitoch. Afrike ďakujem z celého srdca za to množstvo silných pocitov, ktoré vo mne ostali. Kdesi hlboko v mojej duši sa Afrika zapísala navždy“.

Afrika Milana Kuruca je od 15. mája do 31. júla 2021 verejnosti prístupná v on-line podobe na www.muzeumhumenne.sk Aktuality a do konca roka na www.muzeumhumenne.sk MÚZEUM NA DOMA.

ZDROJ, FOTO : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom


Verzia pre tlač
17.05.2021



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)