Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Letný tábor rusínskych folkloristov bol na Danovej

Podujatia sa zúčastnili členovia folklórnych kolektívov z humenského regiónu, ktorí sa venujú rusínskemu tanečnému, hudobnému a speváckemu folklóru

Letný tábor rusínskych folkloristov bol na Danovej

HUMENNÉ. Folklórny súbor Chemlon Humenné v dňoch 5.-7. augusta 2022 uskutočnil v spolupráci s Vihorlatským múzeom a SZUŠ Kudlovská Humenné v priestoroch rekreačného strediska Danova pri Medzilaborciach Letný tábor rusínskych folkloristov.

Podujatia sa zúčastnili členovia folklórnych kolektívov z humenského regiónu, ktorí sa venujú rusínskemu tanečnému, hudobnému a speváckemu folklóru. Témami letného tábora boli rusínske párové tance z regiónu horného Zemplína - ceperka, krucena a čardáš a piesňový a hudobný repertoár .z oblasti Ubľanskej doliny. Pozornosť bola venovaná aj technickej a kondičnej príprave mladých tanečníkov, spevákov i hudobníkov. Lektormi boli pedagógovia SZUŠ Kudlovská Humenné a to: doc. Mgr. Vladimír Marušin, ArtD., Anna Marušinová a Bc. Michal Gnip, DiS.art. pre tanec, PaedDr. Miroslav Kerekanič, Miroslav Dzijak, DiS.art., Mgr. art. Vierka Hajduková a Mgr. art. Vitalina Poldruháková pre hudbu a spev.

Vyvrcholením letného rusínskeho tábora bolo účinkovanie účastníkov podujatia na festivale v Medzilaborciach, kde sa predviedli tancami Ceperka a Krucena v choreografii doc. Vladimíra Marušina,
ArtD. Letný tábor rusínskych folkloristov bol realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a jeho účastníkov navštívil aj člen výberovej komisie FPKNM Vladimír Protivňák. Celkovo sa letného tábora zúčastnilo 50 osôb.



ZDROJ, FOTO : PaedDr. Miroslav Kerekanič, DiS.art., odborný pracovník Vihorlatského múzea v Humennom


Verzia pre tlač
16.08.2022



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)