Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Portrétista prešovských Montmartrov znova vo Vihorlatskom múzeu

Akademický maliar Michal Čabala

Portrétista prešovských Montmartrov znova vo Vihorlatskom múzeu

HUMENNÉ. Virtuálna spomienková prezentácia tvorby akademického maliara Michala Čabalu (4. 2. 1941 – 3. 8. 2002) je venovaná nedožitému 80. výročiu narodenia umelca. Prezentovaný výber diel ponúka súbor olejomalieb krajiny, portrétov a zátiší vystavovaný vo Vihorlatskom múzeu v Humennom v roku 2016. Diela pochádzajú z obrazových zbierok Vihorlatského múzea v Humennom, Krajského múzea v Prešove, SNM-Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku, Šarišskej galérie v Prešove a Východoslovenskej galérie v Košiciach.

Akademický maliar Michal Čabala sa narodil 4. februára 1941 v Čabinách (okres Medzilaborce). Po štúdiu odboru úžitkovej maľby v architektúre v Brne pôsobil akovýtvarník v Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku. Štúdium maľby na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave pod vedením profesorov Dezidera Millyho, Jána Mudrocha a Jána Matejku ukončil v roku 1969. Po absolutóriu pôsobil krátko ako asistent na Katedre výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Trnave (1969 – 1970). Natrvalo sa usadil v Prešove, kde sa stal výraznou súčasťou umeleckého a kultúrneho života. Bol členom Zväzu výtvarných umelcov a členom prešovského výtvarného spolku KOPA. Od roku 1972 pôsobil v slobodnom povolaní. Zúčastňoval sa plenérov na Slovensku, v Poľsku a na Ukrajine. Svoju tvorbu prezentoval na takmer šesťdesiatich kolektívnych výstavách na Slovensku a v zahraničí. Absolvoval šesť samostatných výstav. Jeho diela sa nachádzajú v zbierkach múzeí, galérií a súkromných zbierkach. Skonal vo veku 61 rokov dňa 3. augusta 2002 v Prešove.

Do výtvarného prostredia vstúpil autor figurálnymi námetmi z umeleckého prostredia baletu a divadla. Výraznou maliarovou doménou sa však stala krajina. Tvoril aj portréty, zátišia, mestské krajiny a iné motívy. Vo svojich dielach zachytával Čabala malebnú šarišskú krajinu v celej šírke prírodných metamorfóz. Ako portrétista bol vyhľadávaným maliarom prešovských „Montmartrov“. Stavebným prvkom jeho diel sa stali široké ťahy štetca a uvoľnený rukopis so zahmlenou škálou farebných zemitých tónov. Do zastretých farieb kódoval maliar Čabala spätosť s rodným krajom, nostalgiu vlastných spomienok i nálad portrétovaných. Finisáž výstavy obrazov jedného z najzaujímavejších krajinkárov regiónu, umelca, ktorý podľa vlastného vyznania – zostáva s nami vo svojich obrazoch, sa za účasti rodákov z Čabín konala vo Vihorlatskom múzeu v Humennom 31. októbra 2016. Bola súčasťou spomienkovej výstavy k nedožitému 75. výročiu narodenia umelca. Aktuálna prezentácia ostáva širokej verejnosti dostupná aj na www.muzeumhumenne.sk MÚZEUM NADOMA.

ZDROJ, FOTO : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom


Verzia pre tlač
14.05.2021



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)