Domov AKTUÁLNE > Kultúra

Výstava zo života a tvorby maliara Vojtecha Boreckého potrvá dlhšie

Príbeh o maliarovi, ktorý videl a cítil svet cez farby, ktoré žili v ňom

Výstava zo života a tvorby maliara Vojtecha Boreckého potrvá dlhšie

HUMENNÉ. Predĺžená výstava výberu z tvorby obrazov a skíc maliara Vojtecha Boreckého je múzejnou pozvánkou na  stretnutie s jedinečným maliarom pri príležitosti vlaňajšieho 110. výročia jeho narodenia. V tomto roku dňa 12. júna uplynie tridsaťjeden rokov, keď výnimočný umelec vo veku osemdesiatich rokov opustil v Košiciach farebný umelecký svet.

Vojtech Adalbert Borecký sa 14. novembra 1910 narodil v Ubli (v okrese Snina) do učiteľskej rodiny, ktorá mladého Vojtecha nasmerovala k umeniu. Bol majstrom figurálnych kompozícií tematicky spätých s dedinským životom a patril k najtalentovanejších maliarom podkarpatskej výtvarnej školy minulého storočia. Vystavoval v Užhorode, Moskve, Viedni, Rige, Bratislave, Prahe, Mukačeve. Ako zrelý umelec s vlastným názorom a smerovaním, pre ideologickú vyhranenosť k režimu päťdesiatych rokov opustil Borecký Ukrajinu, kde žil od pätnástich rokov. Vrátil sa na Slovensko (1964) a v Košiciach otvoril svoju novú umeleckú kapitolu. Rozčarovanie zo straty priameho kontaktu s poloninami a nové podmienky na Slovensku, upriamili tvorbu Boreckého do nostalgických farebných zátiší kvetov. Napriek priaznivej kritike a záujmu o Boreckého diela tohto obdobia, autor vystavoval sporadicky.

Vojtech Adalbert Borecký skonal dňa 12. júna 1990 v Košiciach. Vo svojich dielach zanechal jedinečný odkaz o umení a ľudských pocitoch. Jeho obrazy sa stali súčasťou súkromných zbierok a výstavných siení múzeí a galérií na Slovensku a v zahraničí.

Výstava zo života a tvorby maliara Vojtecha Boreckého je v Galerijnej sieni Oresta Dubaya vo Vihorlatskom múzeu v Humennom inštalovaná do 26. mája 2021. Prezentácia diel prebieha v spolupráci s Východoslovenskou galériou v Košiciach, SNM-Múzeom ukrajinskej kultúry vo Svidníku, Šarišskou galériou v Prešove, Tatranskou galériou v Poprade a Zakarpatským oblastným umeleckým múzeom Jozefa Bokšaya v Užhorode. Výstava Vojtech Borecký, vídeoprezentácia rovnomennej publikácie Vihorlatského múzea v Humennom (Vydanie publikácie Vojtech Borecký realizované s finančnou podporou Fondu na podporu národnostných menšín), sprievodné prezentácie o osobitom fenoméne madony v tvorbe Boreckého a rusínsky výklad k dielu umelca, ostávajú pre záujemcov prístupné aj v on-line podobe na www.muzeumhumenne.sk MÚZEUM NA DOMA - Vojtech Borecký.

ZDROJ, FOTO : Mgr. Jana Fedičová, Vihorlatské múzeum v Humennom
Verzia pre tlač
21.05.2021



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)