Domov AKTUÁLNE > Šport

Peter PETRIČKO : Na začiatku mojej kariéry bol otec

Najprv to bolo voľne nakopavané lopty do vchodovej brány na dvore, potom s kamarátmi na ulici, no a nakoniec na ihrisku pri Laborci

Peter PETRIČKO : Na začiatku mojej kariéry bol otec

HUMENNÉ. FK Humenné veľkú pozornosť venuje výchove mladým futbalistom, ktorým sa venujú kvalifikovaní tréneri. Po skončení dorasteneckého veku, niektorí doplňujú seniorské mužstvo, iní hrajú za kluby na Zemplíne, ale aj po celom Slovensku. Jedným z nich je 26-ročný PETER PETRIČKO, rodák z Ľubiše, hráč V. ligového mužstva FK Kamenica. Pred nedávnom som si s nim pohovoril o jeho futbalovej kariére.

Peter, mnohí futbalisti svoju futbalovú kariéru začínajú od šiestich rokov, iní až od 12 – 13 rokov. Ako to bolo u teba so začiatkom tvojej futbalovej kariéry?
Vyrastal som na dedine, kde ako deti sme voľný čas trávili vonku. Najprv to bolo voľne nakopavané lopty do vchodovej brány na dvore, potom s kamarátmi na ulici, no a nakoniec na ihrisku pri Laborci. Keď otec videl, že futbal mám rad, prihlásil má do prípravky 1. HFC Humenné, kde som sa futbalovej abecede učil od trénera Alexandra Bochyna. Postupne som prechádzal žiacke kategórie a tréneri má posúvali o jeden rok vyššie. Tréner Pirič si má zobral do U13 a u starších žiakov tréner Hajdučko do U15. Mám dobré spomienky na žiacke zápasy, najmä s Prešovom. Bol som niekoľkokrát aj na regionálnych zrazoch VsFZ.

Ako mladý talentovaný futbalista, si odišiel na školské hosťovanie do Zemplína Michalovce. Ako sa ti darilo?
V tomto období Humenský futbalový klub mal kvalitnú žiacku a dorasteneckú základňu. Oba kluby spolupracovali a tak som odišiel ako žiak na hosťovanie a zároveň som študoval na strednej škole. Od leta roku 2009 až do leta roku 2014 som hájil farby Zemplína Michalovce a to v kategórii žiakov a mladších a starších dorastencov. Hrali sme prvú ligu a na zápasy sme cestovali po celom Slovensku.

V staršom doraste som hrával v obrane ako stopér. Tréneri mi dávali príležitosť zahrať si aj za rezervu Zemplína Michalovce, ktorá hrala v tretej lige VsFZ. Za svoj futbalový rast ďakujem Michalovským trénerom Martinovi Melníkovi, Jánovi Gajdošíkovi, Branislavovi Sokolimu, či Albertovi Rusnákovi, ktorý v súčasnosti je tréner Slovenskej reprezentácie v kategórii U19. Z čias pôsobenia v Michalovciach som spoznal veľa kvalitných futbalistov ako Martin Macko mladší, Tomáš Šepeľa, Tomáš Lukáč, Dominik Čopák, Jakub Kolesár, Matúš Babin, Jozef Tabaka mladší a ďalší. No stále som v kontakte s Martinom Koscelníkom, v súčasnosti pôsobí v Liberci v Českej republike a je Slovenským reprezentantom.

Kam viedla tvoja futbalová cesta po skončení dorasteneckého veku?
Zo Zemplína Michalovce, na ktoré mám veľmi dobré spomienky, som sa vrátil do materského klubu do Humenného, ale ten už mal nového majiteľa a niesol názov ŠK Futura Humenné a trénerom bol pán Tongeľ. Futura hrala III. ligu VsFZ. Hral som tam jednu sezónu. Majitelia klubu v lete 2015 predali licenciu do Svidníka. Asi po troch mesiacoch prišli za mnou Martin Polák, Jozef Valkučák a nebohý Pavol Roman, aby som sa vrátil do FK Humenné, ktorý hral V. ligu, skupinu Vihorlatsko- dukliansku, že idú na postup. Vrátil som sa do Humenného. V súťažnom ročníku 2015/2016 sme vyhrali V. ligu. Ako nováčik vo IV. lige sme skončili v hornej polovici tabuľky. Pred novým súťažným ročníkom do klubu prišiel Srbský tréner aj s niekoľkými legionármi. Odchádzam do Radvane nad Laborcom, kde sa stretla súper partia futbalistov, ako Ruslan Ljubarskij, Gabriel Horváth, Radovan Kudlač, Dávid Legdan a funkcionári Peter Čeremeta starší, Jozef Špinder a ďalší. No žiaľ po náhlom úmrtí trénera, manažéra a starostu obce v jednej osobe Michala Svičina staršieho sa klub v nasledujúcej sezóne prihlásil do I. triedy ObFZ Humenné. Futbalový funkcionár Marek Ihnát z FK Kamenice nad Cirochou má zlanáril do ich klubu. A teda som v Kamenici nad Cirochou.

Ako sa ti darí v novom klube FK Kamenica nad Cirochou?
Aj tu som našiel dobrú partiu futbalistov, ako Erik Matús, Dominik Vohár, Jakub Štofík a ďalší. Hneď prvý rok pôsobenia v Kamenici n/C. sme vyhrali V. ligu, skupinu Vihorlatsko-dukliansku a mali sme možnosť pôsobiť vo IV. lige, ale funkcionári klubu sa vzdali IV. ligy. Mali na to svoje odôvodnenie.

Minulý súťažný ročník bol pre COVID 19 zrušený. Nový súťažný ročník 2020/2021 sme odštartovali nešťastne, kde v prvok kole sme vysoko prehrali 1:4. Počas jesene sa nám moc nedarilo a z desiatich zápasov sme získali iba 11 bodov. Tri kola pred koncom jesennej časti pre COVID 19 bola prerušená. V jarnej časti sa budú dohrávať tri kola a tak naskočíme na jarnú časť. No COVID 19 nám všetkým robí vrásky na čele. Nerozumiem, ale v Maďarsku a v Poľsku trénujú aj nižšie súťaže. Myslím si, že trénovať začali aj Ukrajinci. Mám zlú predtuchu, že aj tento ročník pre COVID 19 bude zrušený. Keď sa tak stane, mnohé klubu sa odhlásia zo súťaže, mnohí futbalisti ukončia futbalovú kariéru a mládež nebude maž záujem. Je to iba predtucha.

Peter, čo by si povedal na záver?
Od svojich 17-tich rokov počas zimnej prestávky sa zúčastňujem Humenskej salovky, kde do súťaže je zapojených 30 družstiev. Toho roku pre COVID 19 sa nekoná. Vo voľnom čase sa venujem rodine – manželke a dcérke. Prechádzky do prírode, niekedy bicykel, no niekedy odskočím na futbal do Humenného. Rad si pozriem aj futbalové prenosy v televízii.



AUTOR : PA
FOTO : archív PP


Verzia pre tlač
12.02.2021



Chystáte sa v lete na dovolenku?


  • áno, už sa na to teším (36%)
  • ešte neviem, rozhodnem sa podľa pandemickej situácie (19%)
  • nie, nebudem riskovať (44%)